Selaković: Srbija u mnogo užem manevarskom prostoru, Rezolucija 1244 slamka spasa

Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji i Kancelarija za Kosovo i Metohiju obeležili su, simbolično u 12.44, Dan kosmetskih žrtava, 10. juna, kada je završeno bombardovanje SR Jugoslavije i usvojena Rezolucija 1244.

Govoreći pred članovima porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, generalni sekretar Predsednika Srbije Nikola Selaković rekao je da je Beograd danas u neuporedivo užem manevarskom prostoru nego što je to bilo pre 20, 15, pa i pre 11 godina.

Tako nešto Srbija više neće dopuštati, kao što neće dopuštati da joj neko teroriše, kidnapuje i ubija građane, istakao je Selaković. "Budite uvereni da je jedini put kojim Srbija može da ide put razgovora i pregovora", dodao je on.

Selaković je rekao da je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija slamka za koju se Beograd hvata u borbi za Kosovo i Metohiju, ali daleko od toga da je sve ono što u njoj piše sjajno i da nam odgovara.

Kako je naveo, nešto iz Rezolucije 1244 je izvršeno, ali postoji i ono što nije. "Koliko se ona poštuje možete da vidite. oni koji su učestvovali u njenom donošenju danas je vrlo aktivno s vremena na vreme i krše", rekao je Selaković, odgovarajući na pitanje novinara da li je Rezolucija 1244, koja je usvojena na današnji dan pre 20 godina, ostala mrtvo slovo na papiru.

Naveo je da se Rezolucija 1244 neretko u našoj javnosti glorifikuje i da o njoj pričaju oni koji je pre toga nisu ni pročitali. "Rezolucijom 1244 je suspendovan naš suverenitet nad našom južnom pokrajinom, a to je učinjeno nakon 78 dana i noći žestokog NATO bombardovanja naših gradova, sela, infrastrukture, privrede, ubijanja naših građana", dodao je Selaković.

Rekao je da se danas, 20 godina nakon donošenja Rezolucije 1244 i završetka NATO bombardovanja, Srbija i svi njeni organi, počev od predsednika države Aleksandra Vučića, grčevito bore da zaštite pravo svakog Srbina i Srpkinje koji žive na KiM na dostojanstven, miran i normalan život jer je to, dodao je, ono što im je oduzeto.

"Sa druge strane, nismo kao neki pre nas licemerni pa da o tome pričamo na isti način kao da mi živimo na KiM, jer mi tamo ne živimo. Mi živimo u centralnoj Srbiji, Vojvodini...i svakome od nas je život neuporedivo lakši nego svakom našem čoveku koji je ostao na KiM", rekao je Selaković.

Dodao je da je Srbija ušla u pregovarački proces, kako bi se zaustavilo stradanje i pogrom i našlo rešenje koje će zadržati srpski narod na KiM.

Dan u kojem je "otvorena sezona lova" na Srbe

Selaković je rekao da je 10. jun 1999. godine dan u kojem je "otvorena sezona lova" na Srbe na KiM i dodao da od tog dana niko više ni za jedno jedino ubijeno srpsko dete, staricu, starca, ženu ili čoveka nije snosio nikakvu odgovornost.

Podsetio je da su Srbe na KiM kidnapovali, ubijali, silovali, mučili. "Koliko god se trudio, kao čovek, da razumem porodice žrtava, slagao bih ako bih rekao da ih u potpunosti razumem i da saosećam jer to, nažalost, može da oseti samo neko kome je najbliži stradao, mučen, silovan, otet ili ubijen na mučki i svrep način", rekao je Selaković.

Naveo je da ovo nije prvi put da prisustvuje događajima u spomen-sobi Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM i da će tu dolaziti i ubuduće, te poručio da bi na takva mesta trebalo da dovodimo i svoju decu, "jer ako mi ne budemo pričali o našim žrtvama, budite sigurni da o njima neće pričati niko".

"A onaj o kome ne priča niko kao da nije ni postojao, a ovde su 2.501 ime čoveka i žene sa KiM koji su svoje živote izgubili na pravdi Boga", dodao je Selaković.

Zastupnik Udruženja Snežana Marković Zdravković kaže da su joj 4. juna ubijeni otac, majka, i brat, a zapaljena joj je i kuća.

Dodaje da je tog dana jedina preživela kao i njena ćerka sa troje dece.

Spasić: Porodice traže pravdu

Predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM Simo Spasić je istakao da porodice žrtava traže pravdu. "Da je svakom Srbinu, državnicima Srbije, vođama opozicije i NVO ubijen po član porodice u ratu na prostoru bivše SFRJ, lakše bi razumeli jezik srpskih žrtava", rekao je Spasić.

Zatražio je da država zakonom reguliše prava porodica civilnih žrtava rata, navodeći da je Srbija jedina zemlja u regionu koja nema taj zakon.

Spasić je zahvalio zameniku gradonačelnika Beograda Goranu Vesiću koji je, kako je istakao, mnogo pomogao Udrženju porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM.

"Zamenik gradonačelnika nam je mnogo pomogao za razliku od drugih koji su nam okrenuli leđa. Ova prostorija je od Grada, ali ja očekujem da će nam on veoma brzo, sa svojim saradnicima, naći adekvatniju prostoriju u prizemlju da mogu građani i porodice žrtava da dođu", rekao je Spasić.

Obeležavanju Dana kosmetskih žrtava prisustvovali su zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, porodice žrtava sa KiM.

broj komentara 5 pošalji komentar
(utorak, 11. jun 2019, 21:24) - Igor [neregistrovani]

Zavisi od nas

Jeste mali manevarski prostor ako sami postavljamo takvu situaciju kao sto radimo od 2000. Idemo ka EU u kojoj je vecina priznala Kosovo i svakim danom se ta vecina trudi da istera samostalnost do kraja podrzavajuci tzv Kosovo a nas beskonacno uslovljavajuci. Bas sve na bolje bi bilo okretanjem ka istoku i integraciji u Rusiju iz odrzanje nacionalnog identiteta. Ruska vojska postaje i nasa pa vracamo vojnom akcijom Kosovo jer politicki je to nemoguce. NATO ne sme da uzvrati jer napad na nas je napad na Rusiju. Kako bismo bili deo Evroazijske trgovinske unije isli bismo mnogo brze i sigurnije uzlaznom putanjom nego sto imamo korist od evrointegracija...

(utorak, 11. jun 2019, 18:40) - anonymous [neregistrovani]

KO

Ko suzava taj manevarski prostor.Stalno su za sve krivi neki drugi.Gospodo vreme je da pocnete da cuvaye ovce.Drzava nije posao za vas.

(utorak, 11. jun 2019, 11:59) - anonymous [neregistrovani]

Komentar

Nije slamka nego deblo za koje mi govorimo da niko ne postuje.A neku novu slamku bi postovali.

(ponedeljak, 10. jun 2019, 20:26) - - [neregistrovani]

-

Podsetite me Selakovicu ko je ukinuo civilnu odbranu Srba na severu Kosmeta?

(ponedeljak, 10. jun 2019, 18:10) - Stefan [neregistrovani]

Sloba

Rezoluciju vam je ostavio sloba i vojska kao kartu za povratak. A od 2000 te se svi oravite oametni. Resenje je napravljeno jos 1999te samo ga nasi ne postuju