Osečina dobila ulicu Milenka Pavlovića

Ni posle 20 godina ne bledi sećanje na slavnog pilota Milenka Pavlovića koji je položio život za otadžbinu braneći nebo nad rodnim Valjevom. Podgorina se odužuje svom pilotu. Jedna ulica u Osečini ponela je njegovo ime.

Centralna gradska ulica u Osečini temeljno je obnovljena i od večeras nosi ime pilota Milenka Pavlovića. Osečina je i na ovaj način odala počast jednom od najvećih heroja odbrane otadžbine.

"On nije samo značajan za našu opštinu, nego za celu Srbiju i srpski narod. Ono što je opština Osečina najmanje mogla da učini za njega, to je da jednu ulicu u centru mesta nazove po njemu", rekao je predsednik opštine Osečina Dragan Aleksić.

A na svečanim akademijama u Osečini i Valjevu, istaknuto je da je Milenko bio ratnik i vitez i da je sa junačkim srcem odleteo u legendu, znajući da će svojim životom zaštititi mlađe pilote.

"Poginuo je braneći svoju otadžbinu, izvršavajući najsvetiji čin, žrtvujući sebe za slobodu svog naroda", istakao je brigadni general Željko Bičić, komandant 204. vazduhoplovne brigade.

"Najhrabrijeg među nama nema ovde. Ali zato mnogi od nas sede u ovoj sali jer se pukovnik Pavlović vinuo u nebo, znajući da je život jeftiniji od onog što brani", poručio je gradonačelnik Valjeva Slobodan Gvozdenović.

Njegovo herojstvo simbolično će obići svet. Na inicijativu Osečine i pilotove porodice, marku sa likom Milenka Pavlovića pustila je u opticaj Pošta Srbije.

Pukovnik Milenko Pavlović, komandant 204. vazduhoplovne brigade poginuo je na današnji dan pre 20 godina. Herojski se borio sa 16 NATO aviona braneći "migom 29", bez radara, nebo nad rodnim Valjevom.

Ostaci aviona pali su na selo Bujačić. Spomenik mu je podignut u Valjevu, gde je uz počasni nalet dva "miga" srpske avijacije služen pomen i položeno cveće.

"Nama kao porodici je veoma drago da grad Valjevo i opština Osečina u saradnji sa pripadnicima 204. vazduhoplovne brigade održavaju dane sećanja na herojski podvig našeg oca", rekao je Milenkov sin Srđan.

Slavnog pilota Milenka Pavlovića setiće se i sutra u njegovom rodnom selu Gornjem Crniljevu kod Osečine. Država ga je odlikovala Ordenom za hrabrost.

broj komentara 4 pošalji komentar
(nedelja, 05. maj 2019, 20:20) - anonymous [neregistrovani]

x

Slava mu i hvala. Trebalo je imati srce za to. Koliko je još bilo takvih heroja o kojima se uopšte i ne priča. Vode se samo kao broj poginulih. Niko i ne pita kako sada žive njihova deca ili roditelji. Mnogi su zaboravljeni. Za Košare tek se sad počelo pričati. Zašto se dosad ćutalo. A gde su ostali. 

(nedelja, 05. maj 2019, 09:17) - anonymous [neregistrovani]

Slava mu!

Slava mu!

(subota, 04. maj 2019, 23:15) - anonymous [neregistrovani]

Свака част

Требало је славном Миленку и раније дати улицу, али ни сада није касно да се том јунаку одужимо зато што је дао живот за отаџбину. Нека му је вечна слава, такве хероје никада нећемо заборавити.

(subota, 04. maj 2019, 22:24) - anonymous [neregistrovani]

Слава му!

Нека је вечна слава хероју Павловићу, као и свима који су бранили Србију од зликоваца!

div id="adoceanrsvdcfhklggd">