Čitaj mi!

Velika kriza sa isporukama u nemačkoj industriji nameštaja – cene i dalje "divljaju"

Nemačka industrija nameštaja dobro je prošla kroz koronu. Ali, sada je teško pogođena problemima u isporuci. Ni oni sa Dalekog istoka, ni evropski snabdevači, ne znaju kada će moći da pošalju robu.

Iako se ni sama tome nije nadala, industrija nameštaja odlično prolazi u vreme korone. Kad su već morali da ostanu kod kuće, mnogi su poželeli da svoj dom konačno malo doteraju ili su bar, zbog rada od kuće, morali da kupe pisaći sto, radnu stolicu, policu...

Navala na nameštaj produžila se i nakon što je stanje polako počelo da se normalizuje. Iz lanca "Ikea" za nemački javni servis ARD kažu da, zbog velike potražnje, u mnogim njihovim prodavnicama mnogih proizvoda ima manje na skladištu ili ih uopšte nema. Pritom oni tu praktično ništa ne mogu, jer je i njih teško pogodio problem u sektoru logistike i isporuka.

I drugi proizvođači nameštaja se žale: "Kod gotovo polovine nemačkih proizvođača nameštaja smanjena je proizvodnja zbog poteškoća u isporuci. Često je i kompletna proizvodnja morala da bude obustavljena", kaže Jan Kurt, šef nemačkog Udruženja proizvođača nameštaja.

Malo je nade da će u dogledno doba biti bolje: 70 odsto upitanih proizvođača žali se da je ovog maja postalo još gore nego što je bilo u aprilu.

Menadžeri iz četiri od pet upitanih fabrika žale se da im nedostaje okov, metalni i stakleni delovi i funkcionalni elementi – a često su sve to delovi koji stižu s Dalekog istoka.

Sve je postalo skuplje

Nije mnogo bolje ni sa delovima koji se bar delimično proizvode negde u Evropi: 70 odsto preduzeća žali se da im nedostaju panel-ploče, ploče od veštačkih materijala, sunđer, elektronski delovi… Nedostaju čak i sredstava za pakovanje. Ujedno se pazi da se zalihe tekstila i kože ne potroše prebrzo.

Proizvođači nameštaja razmazili su kupce sve nižim cenama – ali je sada tome kraj. "Veliko i brzo poskupljenje mnogih sastavnih delova nameštaja dovelo nas je pod ogroman pritisak i značajno je promenjena osnova za izračunavanje konačne cene", kaže Kurt u izjavi za nemačku agenciju DPA.

Puno drvo, ako nije od egzotičnih sorti, uglavnom dolazi iz evropskih zemalja – ali i u tom slučaju se šezdesetak odsto nemačkih proizvođača žali da im isporučioci ne šalju robu na vreme i da cene uporno rastu.

To se odnosi praktično na svu vrstu drvene građe, od hrasta i bukve, pa do jelovine. I tu nemački proizvođači najčešće čuju da je problem logistika, ali i delovi za mehanizaciju obrade sirovog drva.

Kad će biti bolje – to se niko ne usuđuje da kaže. A gužve po prodavnicama nameštaja se nastavljaju…