Reno dobio državnu garanciju za zajam od pet milijardi evra

Kompanija Reno je sklopila sporazum s vladom o državnim garancijama za zajam od pet milijardi evra, s ciljem jačanja finansija francuskog proizvođača automobila zbog negativnih uticaja pandemije koronavirusa koja je opustošila automobilsku industriju.

Reno je saopštio da kreditni aranžman predviđa da francuska država - koja poseduje 15 posto vlasničkog udela u kompaniji - garantuje do 90 procenata ukupnog iznosa zajma, prenosi Rojters.

U kreditni aranžman su uključene banke BNP Pariba, Kredi Agrikol, HSBC Frans, Natikis i Sosijete Ženeral.

Reno je naveo u saopštenju da će ovaj zajam pomoći da se finansiraju potrebe likvidnosti u preduzeću.

Francuski automobilski gigant je prošle nedelje najavio smanjenje oko 15.000 radnih mesta širom sveta, uključujući 4.600 pozicija u Francuskoj, u kojoj će kompanija predložiti zaposlenima dobrovoljne odlaske i korišćenje penzione šeme.

Ova najava je izazvala proteste tokom vikenda u nekim fabrikama, između ostalih i u Mobežu u severnoj Francuskoj, iako je predsednik Renoa Žan-Dominik Senar obećao da taj pogon neće biti zatvoren, napominje Rojters.

Nakon što je zajam od pet milijardi evra odobren od strane fancuske vlade vrednost akcija francuskog proizvođača automobila su na berzi skočile za 7,5 odsto a Goldman Sačs je unapredio njihov status oznakom "kupovina".