Čitaj mi!

Kanton Sarajevo lekare u Srbiji časti odmorom u tom gradu kao zahvalnost za vakcine

Zbog vakcina koje je Srbija donirala, Kanton Sarajevo dodeliće zdravstvenim radnicima Srbije koji su radili u kovid odeljenjima e-kodove za boravak u sarajevskim hotelima.

Kao znak zahvalnosti za vakcine koje je Srbija donirala kantonu Sarajevo, predstavnici ovog kantona rešili su da zdravstvene radnike Srbije, koji su radili u kovid odeljenjima počaste e-kodovima vrednim po 200 konvertibilnih maraka za boravak u 14 sarajevskih hotela do 30. decembra ove godine.

Kako su na današnjoj konferenciji za novinare u Beogradu istakli premijer kantona Sarajevo Edin Forto i predsednik Povereništva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Kenan Magoda, vrednost projekta "Odmori u Sarajevu" biće u protivvrednosti 20.000 doza vakcine "Astra-Zeneke" koliko je Srbija donirala tom kantonu, odnosno oko 200.000 evra.

S obzirom da e-kod vredi 200 maraka, odnosno oko 100 evra, na odmor koji uključuje dva noćenja bi moglo otići 2.000 zdravstvenih radnika.

Objašnjavajući ovaj gest Kantona Sarajevo Forto je naveo da je proletos situacija u Bosni i Hercegovini bila takva da viši nosioci vlasti, koji je trebalo da nabave vakcine, nisu dovoljno brzo reagovali i predstavnici Sarajeva su tražili način da dođu do vakcina.

"Vlada Srbije je odgovorila na naš upit sa 20.000 doza 'Astra-Zeneke' što je nama bilo od velike pomoći i mislim da smo tako spasili neke živote. Tražili smo da platimo vakcine, ali oni nisu hteli i insistirali su da to bude donacija. Osmislili smo projekat 'Odmori u Sarajevu' kojim želimo da počastimo zdravstvene radnike u Srbiji koji su radili u kovid odeljenjima i koji su na kraju krajeva i vakcinisali naše građane", naveo je Forto.

Magoda je kazao da je taj program prilika da se upoznaju lepote regiona i da se kroz turizam razmene iskustva.

"Građani Srbije vole da dolaze u Sarajevo, a to su potvrdile i naše analize koje pokazuju da su u poslednja tri meseca najčešći posetioci Sarajeva bili upravo građani Srbije", rekao je Magoda.

Dodao je da će zdravstveni radnici koji se budu opredelili za boravak u Sarajevu između 14. i 21. avgusta imati i obezbeđene karte za "Sarajevo film festival", koji je najvažniji događaj u letnjoj sezoni u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Spisak zdravstvenih radnika će Kantonu Sarajevo poslati Ministarstvo zdravlja Srbije, a cena od sto evra po e-kodu je u javnom pozivu modifikovana tako da kod važi za dva noćenja, pa će oni koji kodove dobiju praktično imati besplatan vikend u Sarajevu.