Čitaj mi!

Seničić: U subotu počinje sezona u Grčkoj, noćas se otvara Evzoni

Turistička sezona u Grčkoj počinje u subotu, a noćas se otvara granični prelaz Evzoni i za naše građane i sve teče onako kako su grčki zvaničnici i ranije nagoveštavali, kaže direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Aleksandar Seničić.

Seničić navodi da će pojedini detalji biti obelodanjeni danas kada se očekuje objavljivanje novog broja Službenog glasnika Grčke.

"Očekujemo da se u njemu objavi koja je to starosna granica za decu, od koje ona, kada putuju sa roditeljima ne moraju da imaju nikakvu potvrdu. Ranije smo se dogovarali da ta granica bude 10 godina, a da li je to i prihvaćeno znaćemo tokom dana, kada grčki Službeni glasnik bude objavljen", objašnjava za Tanjug Seničić.

Navodi da su u četvrtak grčki premijer i ministar turizma opet ponovili da prihvataju naše sertifikate o vakcinisanju, da oni koji nisu vakcinisani u Grčku mogu ući sa negativnim pi-si-ar testom kao i da će prihvatati antigenske, tzv. brze testove.

Seničić ističe da se još razmatra da li će moći da posluži i potvrda o tome da je neko preboleo kovid. U narednom periodu bi trebalo da se zna i koja vrsta potvrde bi eventualno mogla da važi.

Suština je da će oni koji nisu vakcinisani, a preležali su kovid, pod uslovom da od tada nije prošlo više od šest meseci, s potvrdom o tome verovatno moći da putuju po Evropi.

"To je i preporuka Evropske komisije kako bi se podstakla putovanja. Naš novi zeleni sertifikat koji sada možemo da skinemo sa e-uprave je takav da objedinjuje sve testove na jednom mestu, pa će se onome ko je radio pi-si-ar test i bio pozitivan u nekom trenutku to pojaviti na zelenom sertifikatu", objašnjava Seničić.

Dodaje da je ipak najjednostavnije da su ljudi vakcinisani, jer sve veći broj zemalja prihvata sertifikate o vakcinaciji.

Srbija je napravila i dodatne dogovore o priznavanju sertifikata o vakcinaciji sa nekim zemljama, kao što je Mađarska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska, a pregovara se sa Tunisom, Egiptom, što prema rečima sagovornika Tanjuga vakcinisanim ljudima daje mogućnost da lakše putuju.

Kada je reč o situaciji u Grčkoj, Seničić kaže da su sve mere ublažene, ostala je samo zabrana kretanja od nekoliko sati u toku noći, ali da se očekuje da i ona bude ukinuta tokom sledeće sedmice.

"Sve ostalo je relativno normalno, maske se nose samo u zatvorenom prostoru, plaže normalno rade, kao i bašte restorana i kafića", kaže Seničić.

Dodaje da se prvi masovniji polasci turista očekuju početkom juna, a u junu, kada, bar što se tiče naših turista počinje prava sezona, valja očekivati da se u Grčkoj ponašamo kao i u Srbiji.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">