Šta morate znati pre nego što krenete na putovanje – koje granice su otvorene

Putovanje sopstvenim vozilom na more sada je jedino moguće preko Bugarske u Grčku. Sve ostale opcije – Hrvatska, Slovenija, Crna Gora ostaju zatvorene za naše građane. Međutim, i mnoge granice država EU, kao što su nemačka i austrijska, ostaju zatvorene za naše putnike.

Samo ako imate pasoš EU možete preko Severne Makedonije u Grčku, jer tako možete da prođete granicu Evzoni, a ova mera ostaje do 15 jula. U Grčku se može jedino preko Bugarske, ali taj put do Pirota je odličan ali vas tada čeka granica sa samo nekoliko linija i tu može biti gužve.

Posle granice čeka vas deo koji se zove mala Ibarska magistrala – put od granice do Sofije koji je veoma opasan i onda od Sofije je sve auto-put.

Na Grčkoj granici traže popunjen i overen obrazac za ulazak u Grčku, a moguće je i da budete nasumično testirani. Rezulat će vam stići na prijavljenu adresu u Grčkoj, a ukoliko ste pozitivni sledi vam 14 dana karantina.

Zbog čekanja na granicama stručnjaci preporučuju da se dobro snabdete nekim sitnicama koje mogu da vam pomognu u čekanju ili nevolji

"Neophodno je obezbediti dovoljnu količinu tečnosti, dovoljnu količinu hrane, jer u toku puta na graničnim prelazima ili na samom putu može da dođe do zastoja koji će potrajati i po nekoliko sati. Samim tim neophodno je obezbediti i dovoljnu količinu goriva, a bilo bi dobro proveriti i ispravnost klima uređaja u kolima. Bilo bi dobro imati napunjen mobilni telefon. Ukoliko prevozite decu, za njih obezbediti sve što je neophodno za minimum jedan dan, jer nikada ne znate koliko taj zastoj može da potraje", kaže Tijana Ivanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Druga važna stvar je da budete odmorni kada krećete na put.

"Moj savet je prvo da se krene odmoran, drugo da ljudi koji inače svakodnevno voze na posao i sa posla, znači ne duge ture, da prave pauze na svaka dva sata kako bi odmorni nastavili dalje i ne bi ugrozili ni sebe ni druge ljude", ističe Igor Vranješević, agent aviokarta.

Što se tiče severenih granica i dalje se može u Bosnu i Hrecegovinu i Mađarsku bez uslova. Crna Gora će tek odlučivati o otvaranju granica, ali ne mislite da možete da uđete preko BiH ili Hrvatske – bićete vraćeni.

U Hrvatsku možete ako imate potvrdu o nekretnini ili neki dokument koji pokazuje da idete službeno putovanje. Što se tiče Austrije i Nemačke morate da imate njihove papire i sa našim pasošem ne možete dalje od Mađarske, što važi i za Sloveniju koja traži test ne stariji od 72 sata ili karantin od 14 dana.

Kako sada stvari stoje svaka država za sebe zadržava pravo da zatvori ili otvori granice za građane Srbije, najgore je ako negde odete a onda ne možete da se vratite. Sačekajte avgust tada će procedure biti mnogo transparentije i izglednije, kažu stručnjaci.