Deca su zbunjena zbog koronavirusa – kako im objasniti situaciju i upotpuniti dan

Teško je reći kome je u ovim okolnostima teže – odraslima, koji mnogo toga znaju i pamte razne nevolje, ili deci koja puna energije moraju da provode dane zatvorena u kući. Ipak, odrasli moraju da budu štit svojoj deci u svakom smislu, kažu stručnjaci.

Deca su zbunjena, ne idu u vrtić, školu, ljudi koje sreću nose maske, a umesto crtanih filmova na televiziji program koji roditelji stalno gledaju. Treba im objasniti da je reč o epidemiji, da ruke moraju često da se peru i da se kod kuće sedi jer nam to savetuju lekari.

"Veoma je važno da ne dajemo neka lažna obećanja tipa ‘moći ćeš sutra da izađeš ili biće sve u redu sutra, ništa ne brini samo se sada danas smiri’, to nisu dobre stvari jer deca će sutra pitati a šta je sad, šta se sada desilo, juče si mi obećao. Prema tome, treba biti veoma iskren, reći sve kako jeste, ali uvek davati jedna vrata optimizma, jer to je jedini način da smanjimo anksioznost kod naše dece koja kao i kod nas u ovim situacijama apsolutno postoji", objašnjava prof. dr Milica Pejović Milovančević, v. d. direktora Instituta za mentalno zdravlje.

Deca imaju mnogo energije i važno je dobro organizovati vreme koje provode u kući. Školarci prate školske programe.

"Kada se završi oko škole pomozite da se deca uključe u regularne kućne poslove, eto prilike da pomažu u kuhinji, eto prilike da pomažu u čišćenju kuće, eto prilike da slažu svoje stvari, svoje ormane, eto prilike da na neki način nauče nešto novo, da pročitaju neku novu knjigu, nacrtaju neki nov lep crtež, nacrtaju neki novi strip, naprave nešto od materijala koji ima u kući", navodi Milica Pejović Milovančević.

Roditelji treba da znaju da su baš oni uzor svojoj deci.

"Ukoliko su roditelji u strahu, ukoliko su preplavljeni, ukoliko su zabrinuti za svoju budućnost i egzistenciju, to je potpuno nešto normalno sa čime se svi mi suočavamo. Ono što je važno da kada smo roditelji jeste da te strahove i tu anksioznost koliko god je moguće na drugi način rešavamo i da pokušamo da svoju decu zaštitimo od toga", ističe ona.

Ovih dana važno je biti kreativan, a na sajtu Instituta za mentalno zdravlje lekari predlažu šta se sve sa decom može raditi kod kuće.