Čitaj mi!

Šangaj proglasio pobedu nad kovidom 19, Peking ublažava mere

Vlasti Šangaja proglasile su pobedu nad koronavirusom pošto u tom gradu, prvi put u poslednja dva meseca, nije bilo prijavljenih slučajeva. Pekinška komisija za obrazovanje saopštila je da svi učenici osnovnih i srednjih škola u kineskoj prestonici mogu da se vrate individualnoj nastavi od ponedeljka.

Dva velika grada bila su među nekoliko gradova u Kini koji su uveli ograničenja kako bi zaustavili širenje omikron varijante kovida od marta do maja ove godine, a Šangaj je uveo dvomesečni karantin na celoj svojoj teritoriji koji je ukinut prvog juna, prenosi Rojters.

Vlasti Pekinga su početkom maja ove godine zatvorile škole i naložile učenicima da pređu na onlajn nastavu usred naglog porasta slučajeva kovida, a učenicima viših razreda srednjih škola bilo je dozvoljeno da se vrate u učionice drugog juna.

U Šangaju, u kom je prvog juna ukunut dvomesečni karantin, danas nije prijavljen nijedan novi lokalni slučaj, bilo simptomatski, bilo asimptomatski, navodi Rojters.

U tom gradu od 25 miliona stanovnika nastaviće se masovno pi-si-ar testiranje svakog vikenda do kraja jula, a obedovanje u zatvorenom je i dalje zabranjeno u većem delu grada.

Predsednik Komunističke partije Šangaja Li Ćiang izjavio je na otvaranju gradskog partijskog kongresa u subotu da su gradske vlasti "pobedile u ratu za odbranu Šangaja od kovida primenom uputstava kineskog predsednika Si Đinpinga i da su odluke Pekinga o prevenciji epidemije potpuno efikasne".