Čitaj mi!

Dr Paunić: U proteklih šest nedelja povećan broj zaraženih u studentskoj populaciji

Doktorka Mila Paunić, epidemiolog Studentske poliklinike u Beogradu kaže za RTS da je od polovine juna do kraja jula rastao broj zaraženih koronavirusom među studentima, pa su pre dve nedelje imali polovinu pozitivnih među onima koji su uradili test.

Mladi često nose koronavirus bez simptoma ili imaju lakšu kliničku sliku i budu dobro posle nekoliko dana. Ipak, upravo mlade i jake osobe, neretko su prenosioci virusa, a da to i ne znaju.

Doktorka Mila Paunić, epidemiolog Studentske poliklinike u Beogradu kaže da kovida 19 ima među studentima iako je najveći broj trenutno na odmoru i van Beograda.

"Kapaciteti svih domova u Beogradu trenutno su sa nekih 12 odsto popunjenosti", navodi doktorka Paunić.

Ističe da je u studentskoj populaciji u prethodnih šest nedelja bilo povećanja broja pozitivnih među onima koji su se javljali u kovid ambulantu.

"Od polovine juna do kraja jula rastao je broj pozitivnih briseva, pa smo pre dve nedelje imali čak polovinu pozitivnih među onima koji su uradili test", navodi doktorka Paunić.

Naglašava da je prošla nedelja unela malo optimizma jer je procenat nešto niži - inficirana je trećina onih koji su došli u kovid ambulantu da se testiraju.

"To znači da imamo malo smanjenje, ali procenat od 33 odsto je još uvek jako visok", ističe doktorka Paunić.

Kaže da mladi uglavnom imaju blagu kliničku sliku, ali da ima i onih sa visokim temperaturama, koji po nekoliko dana imaju tegobe.

Ističe da je od simptoma među studentima najduže prisutan bol u grlu.

Doktorka Paunić kaže i da se početkom školske godine očekuje veći broj zaraženih među studentima.