Čitaj mi!

Krizni štab zaseda danas, nadležni poručuju da je oprez i dalje potreban

Od početka pandemije u Srbiji su na koronavirus testirane 3.977.053 osobe, registrovano je 704.398 obolelih građana, a preminulo je 6.629 pacijenata, pokazuju podaci sa sajta covid19.rs. U bolnicama širom zemlje nalazi se 3.311 obolelih od kovida, od kojih je 98 na respiratoru. Danas u 15.30 zaseda Krizni štab.

U Mačvanskom okrugu još 37 novoobolelih

Na teritoriji Mačvanskog okruga potvrđeno je još 37 pozitivnih uzoraka na kovid 19, u Šapcu - 17, Loznici - 8, Bogatiću - 7, Vladimircima i Ljuboviji - po 2 i Krupnju -1.

Ukupan broj aktivno obolelih - 873

Mobilni autobus za vakcinaciju u Borči

Mobilni autobus za vakcinaciju nalazi se danas u Borči ispred tržnog centra "Stop Shop" od 9 do 17 časova, kako bi se građanima olakšao način za imunizaciju.

Predsednik Gradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić obišao je mobilni punkt za vakcinaciju i pozvao građane da iskoriste priliku da se vakcinišu u što većem broju.

U toku prva dva sata od otvaranja punkta prijavilo se 65 građana kojima je na raspolaganju za vakcinaciju "Sinofarm" vakcina.

Prema preporukama Gradskog zavoda za javno zdravlje autobus GSP-a preuređen je kako bi služio za mobilni punkt za vakcinaciju koju obavlja kompletna lekarska ekipa.

Jedan pacijent preminuo u bolnici Čačku, hospitalizovano 76

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 76 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je 9 pacijenata, 4 pacijenta su na respiratoru.

U protekla 24 časa preminuo je jedan pacijent, primljeno je 10, a otpušteno 9 pacijenata.

Od 216 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 16, iz Gornjeg Milanovca od 24 uzorka pozitivnih je 4, iz Lučana od 17 uzoraka pozitivno je 8, i iz Ivanjice od 25 uzoraka pozitivano je 2. Ukupno 30 pozitivnih od 282 uzorka.

Do juče je vakcinisano ukupno 808 lica, od toga prvom dozom 303 lica (266 nezakazanih vakcinacija i 37 zakazanih), a 505  je primilo drugu dozu vakcine.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 52 pregleda, od čega je 24 prva pregleda.

Vučić pozvao slovenačke novinare u pratnji Pahora da se vakcinišu u Srbiji

Predsednik Srbije Aleksanadar Vučić pozvao je slovenačke novinare u koji se nalaze u pratnji delegacije predsednika Boruta Pahora, ako se nisu vakcinisali, da se u Srbiji vakcinišu.

"Ako niste vakcinisani imate švedski sto vakcina kod nas, da se vakcinište, da mi uzvratimo EU na podršci koju smo dobili prethodnih godina", rekao je Vučić odgovarajući na pitanje slovenačkog novinara, posle sastanka sa Borutom Pahorom.

U kovid bolnici u Vranju hospitalizovana 42 pacijenta

Prema novim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, od 271 uzorka iz Pčinjskog okruga, 17 je pozitivnih na kovid 19. Od tog broja 12 je iz Vranja, 3 su iz Bujanovca i po 1 iz Vladičinog Hana i Bosilegrada. U ostalim opštinama Pčinjskog okruga nije bilo novih slučajeva zaražavanja.

U kovid ambulanti ATD u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljena su 94 pregleda, od čega 50 prvih. Uzorkovana je krv kod 51 pacijenta i sačinjena 22 RTG pluća. Urađena su četiri i-si-ar testa i 55 antigenskih testova od kojih je deset pozitivno na koronavirus. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod pet pacijenata.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovana su 42 pacijenta. Od tog broja 35 je pozitivno na koronavirus, a 31 ima bronhopneumoniju. Na kiseoniku je 25 pacijenata. Na bolničko lečenje primljena su tri pacijenta, i otpušteno isto toliko. Trenutno su u kovid bolnici u Vranju 34 slobodne postelje.

U Klinici u Višegradskoj od početka epidemije zbrinuto više od 200 pozitivnih trudnica

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo u Višegradskoj i dalje su na snazi sve mere prevencije, pošto koronavirus ne sme da uđe u tu ustanovu.

Direktor Klinike u Višegradskoj, prof. dr Aleksandar Stefanović, rekao je da ta klinika i dalje radi u pojačanom tempu. Sad smo svedoci da kliničko-bolnički centri izlaze iz kovid sistema, tako da ćemo se i mi posle možda rasteretiti toga.

Kada je reč o merama prevencije i koronavirusu u bolnici u Višegradskoj, Stefanović je istakao da mora da se desi da kovid uđe u ustanovu, pošto moraju da rade i sa pozitivnim pacijentima.

"Mi nismo bili tokom ovog vremena klasična, tipična kovid ustanova, ali smo sve vreme radili i sa pozitivnim i sa sumnjivim trudnicama, jer u hitnim stanjima ne možete da vratite pacijenta. I porođaji i operacije ne trpe čekanje", rekao je profesor Stefanović.

Dodao je da su u novembru oslobodili čitavo odeljenje za pozitivne pacijente sa 30 kreveta i da je to odeljenje tokom decembra imalo i više od deset pacijenata, a da je taj broj sada znatno manji.

"Osećamo i mi da je situacija bolja. U ovom trenutku imamo jednog pacijenta koji je operisan i koji je sumnjiv na kovid 19. Trudnica nemamo", istakao je Stefanović i dodao da je u toj bolnici dosad zbrinuto više od 200 pozitivnih trudnica.

Naglasio je da su samo dva novorođenčeta bila zaražena koronavirusom, što znači da je transmisija sa majke na dete moguća, ali jako retka.

Govoreći o vakcinaciji trudnica, Stefanović je naveo da se tokom vremena došlo do saznanja da su trudnice sklonije da imaju tešku kliničku sliku, ozbiljnije simptome i da češće idu na respiratore.

"To je ključni argument da treba da se vakcinišu. Mi smo kao država i kao struka, kao i u svetu, zauzeli stav da treba ohrabriti trudnice da se vakcinišu. Za sada je to 'Fajzerova' vakcina, nadamo se da će i druge dobiti saglasnost", kazao je Stefanović.

Naglasio je da je u poslednja 24 sata u GAK u Višegradskoj rođeno je 20 beba – 11 devojčica i devet dečaka, a da je protekle godine rođeno 1.000 beba više u odnosu na 2019. godinu, a da je prošlog maja u jednom danu rođeno 38 beba, što je rekord.

Govoreći o ovoj godini, Stefanović je rekao da se beleži veći broj porođaja i da je gotovo 2.000 dece rođeno do današnjeg dana i da su dečaci u prednosti, pošto ih je rođeno za 100 više.

U Krupnju i Vladimircima nema novozaraženih

Sve povoljnija epidemijska situacija u Mačvanskom okrugu, rapidno se smanjuje broj obolelih, a ima opština gde nema novozaraženih kao u Krupnju i Vladimircima.

Doktorka Dragana Radojičić, načelnik Centra za prevenciju i kontrolu bolesti Zavoda za javno zdravlje Šabac, rekla je da se vakcnacija nastavlja i da je više od 26 odsto građana primilo obe doze, ali da i dalje moraju da budu oprezni jer se nisu stvorila sva antitela.

Navodi da se interesovanje za vakcinaciju povećava i u manjim sredinama, ali da smo još daleko od kolektivog imuniteta.

Sada se, kaže, povećava i broj mladih koji žele da se vakcinišu zbog odlaska na godišnje odmore i zbog toga što su shvatili važnost vakcinacije.

Vesić: Insistiraću na održavanju seminara i kongresa

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je vakcinacija protiv koronavirusa neophodna za povratak normalnom životu.

Vesić je, gostujući u Jutranjem programu TV Prva, rekao da očekuje da danas bude doneta odluka o popuštanju određenih protivepidemijskih mera.

Vesić je naveo da je Grad Beograd s Novim Sadom i festivalima predložio četiri protokola za organizaciju skupova, u kojima se detaljno razrađene procedure za organizaciju tih događaja.

Rekao je da je potrebno reći od kada će biti moguća organizacija određenih događaja i naveo da će insistirati na održavanju seminara i kongresa.

Ukazujući da je za organizaciju takvih događaja potrebno vreme, Vesić je objasnio da je zato potrebno prihvatiti predložene protokole.

Zamenik gradonačelnika je ocenio da će klubovi poslednji biti otvoreni i dodao da misli da je vreme da se razmišlja o tome da deca treba da se vrate u škole.

Prema poslednjim informacijama, u prethodnom danu je od posledica kovida 19 preminulo još 18 osoba, a registrovan je 901 slučaj zaraze.

Nadležni poručuju da je epidemijska situacija povoljnija zahvaljujući vakcinama, ali da je i dalje potreban oprez.

Krizni štab zaseda danas u 15.30, nakon čega se očekuje obraćanje nadležnih.

U bolnicama širom zemlje nalazi se 3.311 obolelih od kovida, od kojih je 98 na respiratoru.

Od početka pandemije u Srbiji su na koronavirus testirane 3.977.053 osobe, obolelo je 704.398 građana, a preminulo 6.629 pacijenata.

Siutacija u Novom Sadu i Vojvodini je bolja. Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević naveo je za RTS da su brojevi bolji, ali da nisu takvi da bi moglo da se kaže da možemo da se opustimo.

"Imali smo jedan dobar trend, u smislu da svaki dan imamo manje novoobolelih. Taj broj se kreće između 40 i 50, čak i za vikend, kada uvek imate manji broj testiranih, imali smo i ispod 30 novozaraženih po danu. Ne tako davno, imali smo preko stotinu dnevno novoinficiranih građana", kazao je Vučević. 

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je za RTS da vakcinacija ide dosta dobro, ali da je važno da se vakcinišu i ljudi u malim mestima, a ne samo u velikim gradovima.

"Ako imamo 5.500.000 punoletnih građana, treba da dostignemo makar broj od 3.000.000 vakcinisanih. Sada smo negde na 2.200.000. U narednih mesec i po dana možemo ostvariti uslove da stvarno mnogo opuštenije i normalnije živimo", ističe doktor Tiodorović.

Upozorava da ne treba žuriti sa popuštanjem mera i da je vrlo važno da svi pokažemo strpljenje.