Čitaj mi!

Preminula još 34 obolela od kovida 19, novozaražene 2.583 osobe

U Srbiji su, prema poslednjim podacima, bitku sa kovidom izgubila 34 pacijenta. Potvrđena su 2.583 nova slučaja zaraze od 12.099 testiranih uzoraka.

Vučić: U ponedeljak ili utorak stiže još 211.000 Fajzerovih vakcina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da u ponedeljak ili u utorak ujutru stiže još 2011.000 fajzerovih vakcina.

"Kinezi i Fajzer rade kao švajcarski sat, što se tiče isporuka vakcina, svaka im čast. U ponedeljak stiže to, a onda u sledeću nedelju mislim da stiže još 500.000 (kineskih vakcina)... ali ajde da ne govorim još ništa", rekao je Vučić gostujući na B92.

Dodao je da su kineske vakcine - 500.000 sledeći kontignet, posle dolaska fajzerovih vakcina koje stižu najverovatnije u ponedeljak.

"I znam da će Kinezi nama da daju još milion vakcina u maju", naveo je Vučić.

Kazao je da Srbija ima oko 15 miliona vakcina u ugovorima, ali da niko ne poštuje ugorove osim Kineza i Fajzera.

Kada je reč o Kovaks programu, dodao je da je trebalo da dobijemo 96.000 vakcina, ali da smo dobili 57.000 vakcina, jer kažu da nismo ugroženi.

"Zato šmo smo bili pametni i sposobni. Srbija jeste na evoropskom putu i mi moramo da idemo ka Evropi, ali nisam budala da ne smeme da izgovorim šta mislim nekom u Briselu.

Ako mislite da vam je poteban predsednik da ga šutiraju kao loptu i u Briselu, Zagrebu i Podgorici, vratite neke predsednike na vlast i imaćete ih opet", poručio je Vučić.

Ne veruje da će, kako kaže, nekom u Briselu smetati što će Srbija prozvoditi vakcine, ali da verovatno nisu oduševljeni. Istakao je da je za Srbiju važno da bude na evropskom putu više zbog političke stabilnosti, a manje ekonomske.

U Šumadijskom okrugu još 91 novooboleli

 U Šumadijskom okrugu potvrđen je još 91 slučaj zaraze koronavirusom, od 559 testiranih osoba.

U Kragujevcu je registrovano 66 slučajeva, Aranđelovcu - 10, Topoli - sedam, Rači - tri, Kniću - četiri i Lapovu - jedan.

Ukupno uzorkovano pacijenata, od početka epidemije, do 20 sati: 96.090.

Ukupno pozitivnih pacijenata u Šumadijskom okrugu: 36.116 (37,59 odsto u odnosu na broj ukupno uzorkovanih pacijenata od početka epidemije do danas, a 12,04 odsto na broj stanovnika Šumadijskog okruga).

U UKC "Kragujevac" trenutno je hospitalizovano 182 pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru.

Na KiM osmoro preminulih i 498 novoinficiranih osoba

U poslednja 24 časa, na Kosovu i Metohiji, u sredinama pod nadzorom zdravstvenog sistema privremenih prištinskih institucija, od posledica kovida 19 preminulo je osam osoba.

Od izbijanja epidemije ukupno je preminula 2.061 osoba sa, prema navodima lekara, drugim pratećim bolestima.

Institut za javno zdravlje u Prištini registrovao je 498 novih slučajeva infekcije koronavirusom na osnovu testiranja 2835 uzoraka.

Aktivno je 12.609 slučajeva.

U Rasinskom okrugu 76 novoobolelih

U Rasinskom okrugu, prema podacima Zavoda za javno zdravlje, broj novoobolelih od Kovida-19, u odnosu na prethodni dan, je 76. Najviše u Kruševcu 28 lica.

Na teritoriji grada Kruševca, od početka imunizacije do danas vakcinisano je 32.141 osoba. Obe doze vakcine primilo je 23.781 lice.

U čačanskoj bolnici hospitalizovano 138 pacijenata, jedan na respiratoru

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 138 pacijenata. U respiratornom centru smešteno je 16 pacijenata, jedan pacijent je na respiratoru.

Preminula su tri pacijenta - dvoje iz Čačka i jedan iz Ivanjice.

Od 217 uzoraka iz Čačka pozitivnih je 55, iz Gornjeg Milanovca od 30 uzoraka pozitivnih je 17, iz Lučana od 18 uzoraka pozitivnih je 6 i iz Ivanjice od 62 uzorka pozitivnih je 23. Ukupno 101 pozitivan od 327 uzoraka u Moravičkom okrugu.

Za poslednja 24 časa u prijemno - trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bila su 144 pregleda, od čega 71 prvi pregled.

U protekla 24 časa primljeno je13 pacijenata, a otpušteno 14 pacijenata.

Jedan pacijent transportovan je za Anemiju u Ivanjici.

U domovima za stare i ustanovama socijalne zaštite 504 obolelih

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih kovidom-19 zaraženo je 246 korisnika i 258 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Izlečeno je ukupno 5.629 korisnika i 2.740 zaposlenih u tim ustanovama.

Ministarstvo podseća da su korisnici za koje postoji procena da mogu biti potencijalni prenosioci virusa, smešteni u izolaciju, dok su zaposleni kod kojih postoji ta opasnost, u kućnoj izolaciji.

Zelić: Građani bez ikakve bojazni mogu primiti Astra-Zeneku

U toku je istraga koja treba da utvrdi da li su slučajevi retkog tipa krvnih ugrušaka povezani sa vakcinom Astra-Zeneka protiv koronavirusa, a Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) kaže da je stav i SZO i Evropske agencije za lekove isti, a to je da ne treba ograničiti primenu te vakcine.

On je na konferenciji za novinare, na kome je bio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, rekao da je neuporedivo veća korist nego rizik nakon primene vakcine Astra-Zeneka, te da u Srbiji ne postoji nijedan slučaj bilo kakvih tromboembolijskih problema sa krvnim ugrušcima koji su dovedeni u vezi sa tom vakcinom.

"Sve što je do sada evidentirano vezano za neželjene reakcije na ovu vakcinu, pažljivo je proučavano na svetskom, evropskom nivou i kod nas. Imamo dnevne izveštaje o neželjenim reakcijama i ništa sporno do sada nismo videli", poručio je Zelić.

Ističe, svi pacijenti koji su primili prvu dozu Astra-Zeneka vakcine, bez ikakve bojazni mogu da prime i drugu dozu.

"Da postoji bilo kakav problem, Agencija za lekove bi reagovala, a do sada nije bilo nikakve takve preporuke niti bilo kakvog ograničenja i želimo da poručimo građanima da mogu da budu bezbrižni i da nastave da se imunizuju ovom vakcinom", rekao je Zelić.

Istakao je da vakcinacija nema alternativu i da su sve vakcine koje je ALIMS kontrolisao kvalitetne, efikasne i pre svega, bezbedne.

On je danas sa predstavnicima studentskih organizacija razgovarao o značaju vakcinacije protiv kovida-19.

Vakcinisano 3.055.007 građana

Ukupan broj vakcinisanih građana u Srbiji je 3.055.007, a 1.227.444 je i revakcinisano.

Najviše zaraženih od kovida-19 je u glavnom gradu, Beogradu 631, zatim slede Novi Sad sa 154 i Niš sa 102 novoobolela.

U ostalim gradovima je ispod sto novoobolelih od koronavirusa - u Subotici 58, Zrenjaninu 54, Kragujevcu 53, Šapcu 51, Čačku takođe 51, Novom Pazaru 48 i Kraljevu 41.

Preminulo 34 osobe od koronavirusa

U Srbiji je u poslednja 24 sata preminulo 34 osobe od koronavirusa, a još 2.583 osobe su zaražene. Testirano je 12.099 osoba.

Trenutno se na respiratoru nalazi 228 bolesnika, a broj onih kojima je potrebno bolničko lečenje je 7.011.

Sa današnjim danom broj umrlih od koronavirusa od početka pandemije u Srbiji je 5.954‬.

Od ponedeljka đaci se vraćaju u škole, a dato je i odobrenje da započnu pripreme za Beogradski maraton u junu. Kao podrška turizmu, izjednačena je cena pi-si-ar testiranja na virus za strane i domaće – 9.000 dinara. Ostale mere ostaju na snazi, a eventualno popuštanje zavisi od brojeva.

 

Epidemijska situacija u Srbiji je malo bolja.

Više je otpusta nego prijema u kovid bolnice, ali je neophodno da i dalje poštujemo preventivne mere, a još važnije da se što više građana vakciniše.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ponovo se sastao s predstavnicima najznačajnijih studentskih organizacija.

Na sastanku je bilo više od 40 predstavnika različitih fakulteta. Ono što je prisutnima bilo zajedničko jeste da su svi vakcinisani.

Od ponedeljka đaci se vraćaju u škole, a dato je i odobrenje da započnu pripreme za Beogradski maraton u junu.

Kao podrška turizmu, izjednačena je cena pi-si-ar testiranja na virus za strane i domaće – 9.000 dinara. Ostale mere ostaju na snazi, a eventualno popuštanje zavisi od brojeva.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">