Čitaj mi!

Tiodorović: Sednica Kriznog štaba će biti teška, takva je bila i noć u kovid sistemu

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović rekao je uoči sednice da moramo da izdržimo još ovu nedelju sa postojećim merama jer je situacija u bolnicama teška.

Branislav Tiodorović je, govoreći za Dnevnik RTS-a uoči sednice Kriznog štaba, rekao da smatra da će današnja sednica biti teška.

"Moramo biti realni, objektivno sagledati situaciju, noćas je bila teška noć, bila još komplikovanija situacija, pune su bolnice takoreći potpuno, ambulante su radile skoro do kraja dana i noći, imamo povećanje broja pregleda, nemamo nijedan podatak koji kaže da možemo da ublažimo mere", naglašava epidemiolog.

Očekivan je, kaže, bio manji pad broj zaraženih, a bilo je i povećanja.

"Mislim da je razumno izdržati do kraja ove nedelje sa ovim merama i pokušati da stabilizujemo situaciju", navodi Tiodorović.

"Faktor vreme je odlučujući" 

Ističe da je u analizi na prvom mestu stav kliničara koji rade u kovid bolnicama koji, kaže, imaju situaciju možda težu nego u decembru.

"Budimo strpljivi, to je važno, disciplinovani, verujem da je ogroman deo stvarno spreman, čak verujem i ugostitelji, nije situacija da bilo šta popuštamo jer bismo doveli sebe da situacija da bude još teža", napominje član Kriznog štaba. 

Tiodorović ističe da je faktor vreme odlučujući i podseća da je od početka traženo da mere budu na snazi u kontinuitetu bar 14 dana.

"Svaki presek i popuštanje dovodilo da poremećaja. Ako bismo do ponedljka izdržali da budemo ozbiljni i da imamo rigoroznu kontrolu, onda bismo mogli da računamo da od sledeće nedelje možda popuštamo mere i da delovi ugostitelja i tržnih centara počne da radi pod merama koje su predviđene", navodi Tiodorović.

Očekuje se udar na granice 

Član Kriznog štaba dodao je da se veći udar na granice Srbije očekuje za katolički Uskrs, koji je sledećeg vikenda, kada se očekuje dolazak naših državljana koji rade u zemljama zapadne Evrope.

"Sigurno će deo ljudi koji radi na zapadu da dođe ne samo da vidi rođake već i da bi se vakcinisali jer tamo gde žive i rade nema dovoljno vakcine", navodi Tiodorović.

Sigurno će, kaže, biti mogućnosti da dođe do ponovnog zaražavanja, pa se na granicama nešto mora uvesti.

"Da li će biti antigenski test na licu mesta, naše građane moramo da pustimo da dođu, kod njih ćemo omogućiti da budu u samoizolaciji ali da kontrolnim pi-si-ar testom mogu da se oslobode izolacije", naveo je epidemiolog.

"Mislim da srednjoškolci i stariji osnovci ostaju onlajn" 

Kada je reč o uzrastu novozaraženih, Tiodorović je rekao da prednjači uzrast radno aktivnog stanovništva od 30 do 55 godina.

"Oni su najprisutniji u broju obolelih i sa težom kliničkom slikom, ali najviše umiru starije osobe iznad 65 godina, pogotovo iznad 75, i to dokazuje da komorbiditet utiče na fatalan završetak", navodi epidemiolog.

Ukazuje da je situacija kod dece nešto bolja ali ne i dobra.

"Mislim da će srednja i viši osnovne morati da nastave onlajn, i kod mlađih se pogoršava, apel poslodavcima da se dozvoli rad od kuće gde je to moguće da bi bar neko od roditelja mogao da ostane kod kuće", rekao je Tiodorović.