Čitaj mi!

Predlog da ugostitelji i tržni centri rade za vikend do 20 sati, saznaje RTS

Od početka pandemije, u Srbiji je testirana 2.203.391 osoba, a registrovana su ukupno 316.344 slučaja koronavirusa. Od posledica bolesti preminula su ukupno 2.882 pacijenta. Danas je zasedao Krizni štab, a kako RTS saznaje, predloženo je da ovog vikenda tržni centri, ugostitelji i uslužne delatnosti rade do 20 časova.

U Zlatiborskom okrugu 138 novoobolelih

U Zlatiborskom okrugu je još 138 osoba pozitivno na kovid 19 po izveštaju Zavoda za javno zdravlje Užice.

Najviše novoobolelih je u Užicu – 55, a slede Priboj – 16,Nova Varoš – 13,Arilje ю 12, Čajetina – 11,Požega – 10,Bajina Bašta i Prijepolje po 9,Sjenica – 2 i Kosjerić – 1. Od početka epidemije u okrugu je 12.087 osoba obolelo od kovida 19, najviše u Užicu a najmanje u Sjenici.

U 7 kovid bolnica i stacionara smešteno je 498 pacijenata, do toga 25 je na respiratorima. U 11 kovid ambulanti juče je pregledano 1398 ljudi.

Vakcinacija u Kragujevcu i Nišu

Nastavljena vakcinacija protiv koronavirusa u Srbiji. Danas su na redu korisnici Gerontološkog centra u Kragujevcu i Nišu.

Tiodorović: Ugostiteljski objekti neće raditi za doček Nove godine

Član Kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da ne postoji šansa da ugostiteljski objekti rade za doček Nove godine i dodaje da će ti objekti verovatno raditi 31. decembra do 20 sati, dok će 1. januara sve biti zatvoreno.

Tiodorović je za Kurir rekao da će 2. januara raditi samo prodavnice prehrambrenih proizvoda i dostava hrane, kao i apoteke i pumpe u delu za točenje goriva, prenosi Tanjug.

"Građani Srbije da dočekaju Novu godinu u kafani, ove godine neće biti! Neće biti organizovanog dočeka ni u hotelima ni na bilo kom drugom mestu. Novu godinu, kao i Božić, treba dočekati u kući, u krugu najbliže porodice. Medicinski deo kriznog štaba je protiv toga i uvereni smo da će svi u kriznom štabu to podržati", rekao je Tiodorović.

 

Posle Nove godine kreće vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid sistemu

Posle Nove godine počinje vakcinacija zdravstvenih radnika u kovid sistemu, kaže predsednik Nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju Mirsad Đerlek i dodaje da su zdravstveni radnici rizična grupa i da je odlučeno da budu među prvima vakcinisani.

On je pojasnio da u kovid bolnicama i na odeljenjima intenzivne nege ima najviše starijih od 65 godina sa teškom kliničkom slikom, te da je zbog toga vakcinacija u našoj zemlju krenula od staračkih domova i njihovih korisnika starijih od 65 godina.

Đerlek je za Tanjug rekao da će već u januaru stići nova tranša od 78.000 doza vakcine, zatim u februaru 98.000, a u martu 114.000 doza cepiva protiv virusa korona.

Kako kaže, očekuje se da uskoro Agencija za lekove i medicinska sredstva izda dozvolu za rusku vakcinu "sputnjik" i kinesku vakcinu, da će se tako obezbediti dodatne količine, te da naša zemlja može krenuti sa masovnijom vakcinacijom.

Operativni plan vakcinacije, kako je rekao, izradio je Institut "Batut" i u njemu se taksativno navodi kako će teći imunizacija.

"Planiramo ovih dana da na sajtu objavimo plan i stručno-metodološka uputstva za vakcinaciju, kao i vodiče za imunizaciju protiv kovida 19. Javnost će biti blagovremenmo obaveštena koje su to ciljne grupe i populacija koja će biti vakcinisana", naveo je on.

Napominje da je uloga Nacionalnog koordinacionog tima za vakcinaciju priprema, organizacija i sprovođenje imunizacije, da je reč o multidisciplinarnom timu koji je sastavljen od najeminentnijih stručnjaka iz oblasti medicine.

U timu su predstavnici Agencije za lekove, Torlaka, Instituta "Batut", sedam zavoda za javno zdravlje širom Srbije, VMA.

Zatim predstavnici Ministarstva zdravlja, MInistarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja (ministarka Darija Kisić Tepavčević), zatim Ministarstva prosvete, Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Zakazaćemo ovih dana još jednu sednicu. Želimo da uključimo u rad što više ljudi. Poslaćemo pismo da nam se pridruže predstavnici SANU, Srpskog lekarskog društva, Lekarske komore Srbije, SZO u Srbiji, Unicef. Cilj je da okupimo što više ljudi kako bi zajednički odradili izuzetno ozbiljan zadatak", naveo je Đerlek.

Vakcinacija 50 korisnika Gerontološkog centra u Kragujevcu

U Gerontološkom centru u Kragujevcu je 280 korisnika, a dve ekipe Doma zdravlja sprovešće vakcinaciju kod njih 50.

"Morali smo da obavilmo sve preglede, da dobijemo saglasnost i zadovoljni smo što će korisnici posle deset meseci moći da idu van ustanove, da žive normalno", rekla je dr Jelena Milovanović, direktorka Gerontološkog centra.

Janković: Fajzerova vakcina ne menja ljudski DNK

Polemike u javnosti o navodnom uticaju "Fajzerove" vakcine na DNK čoveka nisu ni naučno ni činjenično utemeljene, izjavio je imunolog Srđa Janković.

U intervjuu za "Politiku", Janković je objasnio da ta vakcina uopšte ne sadrži DNK, već RNK, koja, kako navodi, može isključivo da posluži kao matrica za sintezu specifične belančevine virusa, ne dolazeći ni na koji način u dodir sa ljudskim genima.

Na pitanje da li ta vakcina može da izazove neku autoimunu bolest, Janković kaže da mnogobrojna obimna i temeljna naučna istraživanja svedoče da vakcine ne mogu da izazivaju autoimunska oboljenja.

"Stoga, ne očekujemo ni od Fajzerove vakcine protiv kovida-19 da izaziva takva oboljenja, utoliko pre što se ništa slično nije očitovalo u kliničkim studijama, na više desetina hiljada ispitanika", rekao je Janković.

Upitan o teorijama pojedinaca na društvenim mrežama da ćemo vakcinacijom protiv korone biti čipovani, Janković odgovara da je reč o "rasprostranjenom mitu lišenom bilo kakve realne osnove".

"Vakcine su u istoriji nauke i tehnologije daleko starije od čipova i služe za zaštitu od zaraznih bolesti", podvukao je Janković.

Govoreći o razlici između "Fajzer-Biontekove" i "Sputnjik" vakcine, Janković navodi da američko-nemačka vakcina nije živa, dok ruska jeste.

Međutim, ističe, i jedna i druga prema dosad prikupljenim podacima štite od infekcije.

Dodaje i da kontraindikacije za žive vakcine obuhvataju znatnije oslabljen imunitet, trudnoću i terapiju imunosupresivnim lekovima, dok za vakcine koje nisu žive te kontraindikacije ne važe.

Radojičić:Beograd se dobro snašao u teškim okolnostima pandemije

Gradonačelnik Zoran Radojičić rekao je da se Grad Beograd dobro snašao u teškim okolnostima pandemije, te da su najveći teret poneli zdravstveni radnici, ali i radnici komunalnog sistema, ulažući veliku energiju da bi grad funkcionisao.

Radojičić je u jutarnjem programu "Na tri vode" Radio Beograda 2, zajedno sa gradonačelnicima Novog Sada i Niša, naglasio važnost vakcinacije koja je počela u našoj zemlji i koja daje nadu da ulazimo u završnu fazu borbe protiv kovida.

"Situacija je bila komplikovana u smislu odgovornosti i donošenja odluka, ali možemo biti ponosni. Ne smemo zaboraviti žrtve, što je velika tragedija za sve nas. Nove mere će i nadalje značiti balans između zdravstvenih stavova i funkcionisanja privrede, kao jednog od glavnih stubova društva. Jedno bez drugog u savremenom svetu ne može da funkcioniše", naveo je Radojičić, posebno ukazujući na značaj izgradnje kovid bolnice u Batajnici za samo četiri meseca.

Vesić: Medicinski deo Kriznog štaba bio protiv toga da sve radi za vikend

Na današnjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da za vikend sve radi do 20 sati, potvrdio je Tanjugu zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Dodao je da na današnjoj sednici nije bilo reči o merama za Novu godinu i da će se o tome odlučivati u ponedeljak.  

Naveo je i da je medicinski deo Kriznog štaba bio protiv toga da sve radi za vikend. 

U srpskim sredinama na KiM još 32 obolela

U srpskim sredinama na KiM u poslednja 24 časa koronom su inificirane još 32 osobe među testirana 92 uzorka, dok je 98 izašlo iz samoizolacije, saopšteno je iz Kriznog štaba u Kosovskoj Mitrovici.

Novoinficirane osobe su iz Kosovske Mitrovice – 11, Zvečana – 8, Leposavića – 5, Zubinog Potoka – 1,  Gračanice – 2 , Prilužja – 3, Kosovske Kamenice i Gnjilana po jedna.

Aktivan je 741 slučaj.

Od izbijanja epidemije u srpskim sredinama je preminulo 85 osoba.

Predlog da tržni centri, ugostitelji i uslužne delatnosti rade do 20 za vikend

Kako saznaje RTS, jedna od odluka koju je Krizni štab predložio Vladi je da ovog vikenda tržni centri, ugostitelji i uslužne delatnosti rade do 20 časova. 

Završena sednica Kriznog štaba

Završena je sednica Kriznog štaba. Posle sednice nije bilo izjava za novinare, a očekuje se da se nove mere saopšte na konferenciji za novinare u 15 časova. 

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje 114 pacijenata

U kovid ambulanti u Vranju tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 269 pregleda, a ukupan broj prvih pregleda je 111. Uzorkovana je krv kod 172 pacijenta i sačinjeno 119 RTG pluća.

Takođe, urađeno je 130 antigenskih testova, od kojih je 49 pozitivno. Urađeno je i 15 pi-si-ar testova i dva brza testa. Dijagnostikovana je bronhopneumonija kod 22 pacijenta.

U kovid bolnicama Zdravstvenog centra Vranje hospitalizovano je 114 pacijenata. Od tog broja 105 je pozitivno na koronavirus. Sa bronhopneumonijom je 111 pacijenata, na kiseoniku 56.

Na bolničko lečenje primljeno je 16 pacijenata, dok je 13 otpušteno. Trenutno je u kovid bolnicama u Vranju 46 slobodnih postelja, podaci su gradskog štaba za vanredne situacije.

Osoblje u niškom Domu zdravlja spremno za vakcinaciju

Danas će "Fajzerovu" vakcinu primiti korisnici Gerontološkog centra u Nišu. Vakcinisaće ih zaposleni u niškom Domu zdravlja.

Direktor te ustanove Milorad Jerkan rekao je za RTS da se očekuje da vakcinu primi više od 100 korisnika. Kako je rekao, svi koji u ovom trenutku budu mogli, biće obuhvaćeni vakcinacijom.

Naveo je da nema većih nuspojava, i da je osoblje imalo nekoliko dana onlajn predavanja te da su spremni za posao koji ih očekuje.

Izveštaj Jelene Piljević

Počela sednica Kriznog štaba

Sednica Kriznog štaba, na kojoj će biti razmatrane i eventualne mere za novogodišnje praznike, počela je nešto posle osam časova u Palati Srbija.

Na sednici će biti analizirana aktuelna epidemijska situacija i sagledani efekti mera koje su od ponedeljka na snazi.

Nastavlja se vakcinacija u Srbiji u gerontološkim centrima i to u Nišu

Nastavlja se vakcinacija u Srbiji u gerontološkim centrima.

Danas bi vakcinu trebalo da primi 100 korisnika Gerontološkog centra u Nišu.

Vakcinaciju će sprovesti Dom zdravlja u Nišu u prostorijama Gerontološkog centra. 

Izveštaj Lidije Georgijev

Sednica Kriznog štaba u 8 sati

Sednica Kriznog štaba zakazana je za osam časova.

Na njoj će biti analizirana epidemijska situacija i sagledani efekti mera koje su od ponedeljka na snazi.

U Srbiji je, prema poslednjem preseku, koronavirus potvrđen kod 4.091 osobe, od 15.387 testiranih, a preminulo je 49 pacijenata.

U bolnicama širom zemlje nalazi se 9.688 obolelih od kovida, od kojih je 312 na respiratoru, objavilo je Ministarstvo zdravlja.

Od ukupnog broja novozaraženih virusom u poslednja 24 sata, u Beogradu je registrovano 1.009 obolelih. Slede Novi Sad sa 252 novozaražena, Kragujevac sa 135 i Niš sa još 126 zaraženih.

Danas će zasedati Krizni štab. Na sednici će biti analizirana aktuelna epidemijska situacija, sagledani efekti mera koje su od ponedeljka na snazi.

Krizni štab bi, kako je najavljeno, trebalo da razmatra i eventualne mere za novogodišnje praznike. 

Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović izjavio je da ne očekuje da će biti zabrane kretanja za vreme Nove godine i da misli da to nije neophodno ako se poštuje radno vreme i ostale mere.

Tiodorović je, međutim, dodao da još nema uslova za ublažavenje postojećih mera. 

U Srbiji je počela vakcinacija protiv koronavirusa, a prvu vakcinu primila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Kako je istakla, Srbija je prva u Evropi posle Velike Britanije dobila "Fajzerovu" vakcinu", a treća zemlja na Starom kontinentu koja je počela kampanju davanja cepiva. Očekuje i vakcine drugih proizvođača. 

Vakcinu su u Torlaku primili i ministarka za rad i članica Kriznog štaba, epidemiolog Darija Kisić Tepavčević, kao i član Kriznog štaba, epidemiolog Predrag Kon.