Čitaj mi!

Agencija za lekove Srbije dala saglasnost za uvoz "Fajzerove" vakcine

Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije dala je saglasnost za uvoz "Fajzerove" i "Biontekove" vakcine protiv koronavirusa. Prve Fajzerove vakcine u Srbiji u ponedeljak ili utorak, najavio ministar Zlatibor Lončar.

Prve doze "Fajzerove" vakcine stižu u Srbiju u ponedeljak ili utorak, kaže ministar zdravlja Zlatibor Lončar i dodaje da će u prvoj tranši stići nešto manje od 5.000 doza i da će ih primiti korisnici staračkih domova.

Lončar je naveo da je uvozna dozvola za vakcine kompanija "Fajzer" i "Biontek" izdata juče u Agenciji za lekove i medicinska sredstva i dodao da prve doze stižu onako kako je obećano do kraja godine.

"To je ozbiljan uspeh ako se zna da samo nekoliko zemalja u Evropi i svetu može da se pohvali da će u tom periodu imati vakcine", rekao je ministar novinarima u Novom Sadu.

Ministar se nada da će dozvolu dobiti i drugi proizvođači, te da će građani Srbije imati mogućnost da izaberu vakcinu.

Napominje da će vakcinacija biti besplatna.

Srbija je, kako kaže, među prvima dobila vakcine, jer je bila jedna od pet prvih zemalja na svetu koja je potpisala ugovor sa "Fajzerom".

Kompanije "Fajzer" i "Biontek" predale su 2. decembra dokumentaciju za registraciju vakcine protiv koronavirusa u Srbiji, nakon čega je Agencija za lekove i medicinska sredstva počela da procenjuje dokumenta i temeljno proučava sve faze testiranja, kako bi potvrdila efikasnost i bezbednost vakcine.

Imunizacija Fajzerovom vakcinom već je počela 8. decembra u Velikoj Britaniji, a dozvolu za hitnu upotrebu te vakcine dala je i Američka uprava za hranu i lekove (FDA).

Fajzerova vakcina je i deo Kovaks programa.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">