Čitaj mi!

U Areni se ostaje najmanje 14 dana, 350 pacijenata na kiseoniku

Od kovida-19 u privremenoj bolnici u Beogradskoj areni trenutno se leči 480 pacijenata. Najmlađi ima 21 godinu, dok najstariji pacijent ima 94 godine. Na kiseoničkom lečenju nalazi se 350 pacijenata. Iz bolnice navode da u poslednje vreme dolaze sve teži pacijenti koji imaju obostrane, teže upale pluća.

U privremenoj bolnici u Beogradskoj areni i dalje ima slobodnih mesta. U Areni se leči 480 pacijenata, a dostupno je 510 mesta za obolele od kovida-19.

Koordinator privremene bolnice u Beogradskoj areni Vlado Batnožić je rekao za RTS da je u najveću kovid bolnicu u Srbiji tokom prethodnog dana i noći primljeno 29 pacijenata, a da je otpušten 21 pacijent.

"To je nešto manji broj nego što je uobičajeno radnim danima, kada primamo od 40 do 50 pacijenata, a isto toliko otpuštamo", naveo je Batnožić.

Istakao je da najmlađi pacijent ima 21 godinu, dok najstarija osoba koja se leči u Areni ima 94 godine.

Batnožić je rekao da su u Areni smeštene 172 žene i 308 muškaraca.

"U Arenu dolaze sve teži pacijenti" 

Batnožić je napomenuo da je stabilno stanje svih pacijenata, ali i da u poslednje vreme u Arenu dolaze sve teži pacijenti.

"U početku je bilo sa jednostranom ili lakšom obostranom upalom pluća, a ovoga puta dolaze svi sa obostranom, težom upalom. Kao što vidite, stvar se malo pogoršava kod pacijenata", kazao je Batnožić.

Dodao je da pacijenti u privremenoj bolnici u Beogradskoj areni leže najmanje deset dana, ali da je uobičajena dužina trajanja boravka u Areni 14 dana.

"Na kiseoniku je trenutno 350 pacijenata. Jako je velika brojka. Mi smo maksimalno naše kapacitete ispunili kiseonikom, više nemamo mesta sa kiseonikom", istakao je Batnožić.

U privremenoj bolnici u Areni radi medicinsko osoblje iz skoro 20 različitih zdravstvenih ustanova. Batnožić je naveo da je angažovano 60 lekara i 100 medicinskih sestara. Ističe da je mali broj njih zaražen u ovom trenutku.

"Negde desetak do 12, ali niko se nije zarazio u Areni. Obično donose iz kuća, iz porodica. Mi puno vodimo računa o oblačenju, odnosno o svim zaštitnim sredstvima koje nosimo i nema zaraženih u ovoj instituciji, u Areni", rekao je Batnožić.

div id="adoceanrsvdcfhklggd">