Kisić Tepavčević: Ako se ne javite lekaru, epidemija ubrzava kao grudva snega

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut", Darija Kisić Tepavčević, kaže za RTS da je situacija u Novom Pazaru, gde je trenutno najveći broj obolelih po glavi stanovnika, koliko je moguće sada pod kontrolom. Ukoliko od danas svi počnu da se ponašaju odgovorno i savesno, očekujem da se u narednih 10 do 14 dana značajno smanji transmisija virusa u Srbiji, ističe Kisić Tepavčevićeva.

Darija Kisić Tepavčević je, komentarišući rast broja obolelih od kovida 19 prethodnih dana, navela da postoji predominacija blažih i asimptomatskih oblika.

"Kada su u pitanju veći brojevi, onda je značajan broj za hospitalizaciju, bez obzira na to što u ukupnoj strukturi oni ne predstavljaju većinu", navodi Kisić Tepavčevićeva, koja je i članica Kriznog štaba za suzbijanje kovida 19.

Što se tiče Novog Pazara, gde je trenutno najveći broj obolelih po glavi stanovnika, ističe da je situacija tamo koliko je moguće sada pod kontrolom.

Objašnjava da su praktično sve osobe koje su inficirane u Novom Pazaru morale da dođu u kontakt sa rezervoarom zaraze i pri tome nisu koristile opšte preventivne mere.

"Sve je mnogo teže ako se kasno javite lekaru" 

Dodaje da je bitan parametar ukoliko se ljudi kasno jave lekaru, kao u Novom Pazaru.

"Kada je već infekcija poodmakla i sa različitim vrstama komplikacija, onda je to sve mnogo teže, kao grudva snega na nizbrdici, kada sve ubrzano postaje složenije i složenije", objašnjava Kisić Tepavčevićeva.

Što se tiče mere obaveznog nošenja maski u zatvorenom prostoru, koja je na snazi od jutros u Beogradu, kaže da je to važno iako ima dosta nepoznanica o virusu.

Ipak, kako je dodala, ono što se pokazalo tokom epidemije jeste da su opšte preventivne mere i te kako efikasne u prevenciji bolesti.

Kakav će biti dalji tok epidemije 

Upitana kada će se doneti odluka o ograničenju okupljanja, ukazuje da je situacija prilično dinamična i da se sve odluke donose u zavisnosti od aktuelne situacija.

Kada je reč o daljem toku epidemije, ponovo ističe značaj primene preventivnih mera i odgovornog ponašanja.

"Ukoliko od današnjeg dana počnemo da se ponašamo odgovorno i savesno, očekujem da u narednih 10 do 14 dana, ako ne u potpunosti prestane, onda se značajno smanji transmisija virusa u našoj zemlji", navodi Kisić Tepavčevićeva.