Читај ми!

Графички колектив добио нову адресу, струју још чекају

После исељења из галерије на Обилићевом венцу због реституције, Графички колектив је добио нову адресу. Услед административних застоја та изузетно значајна културна институција више од годину нема струју.

Адекватан простор за Графички колектив је решен проблем, али се појавио нови: радно време се прилагођава годишњим добима. У зимском периоду је од 11 до 15 часова. Упркос томе, наставља се пројекат "Креативно, нестрпљиво, изазовно…".

"Док чекамо струју, док чекамо да се овај простор приведе намени онако како би требало, галеријски по стандардима, време пролази. Уметници су нестрпљиви, и ми сви у Графичком колективу, и онда смо решили да приређујемо ове изложбе прилагођавајући се: колико траје изложба, колико траје дневно светло", каже  Љиљана Ћинкул, уметничка директорка Графичког колектива.

У припреми је међународни онлајн симпозијум посвећен графици данас, на коме ће учествовати више од 40 аутора.

Ради се на виртуелној поставци "Дурбин историје" која ће представити уметнике и догађаје који су обележили сцену у Србији и живот Графичког колектива у протеклих седамдесет година. Највећа збирка савремене графике коју чини око 5.000 радова биће излагана кад се за то створе услови. Редован годишњи програм се наставља, уз жељу уметника:

"Да се види наш рад и да се чује наш глас. Просто, да се то што пре заврши и да можемо да радимо и излажемо у простору који волимо", каже Весна Стајчић, уметница.

Уз Графички колектив су стасавале генерације уметника.

На актуелној изложби младим ауторима је пружена прилика да цртајући по зидовима галерије пренесу визелни израз који се заснива на феноменима популарне културе.