Читај ми!

Басара поводом Нинове награде: Надао сам се, али је сумња била већа

Kњижевник Светислав Басара освојио је Нинову награду за најбољи роман године, за своје дело "Kонтраендорфин" (Лагуна, 2020). Приликом проглашења победника, изјавио је да се помало надао награди, али да је сумња ипак била већа од саме наде.

Басара објашњава да је сам назив романа "Kонтраендорфин" мало компликованије објаснити, јер је то термин из фиктивне ендокринологије, супротно ендорфину, хормону среће, дакле – хормон несреће.

"Медицинским речником се приказују да узроци, неспоразуми и посртања са историјом народа, посебно нашим народом, који нису последице историјских околности већ комуналног поремећаја. Тако да нама није потребна хуманитарна већ медицинска помоћ", став је добитника Нинове награде.

Први пут, Басара је ову престижну књижевну награду, највећу у Србији за роман године, освојио за роман Успон и пад Паркинсонове болести (Дерета) 2006. године.

"Увек је таква ситуација са Ниновом наградом, обично траје 15 дана гунгула око ње, онда се награђена књига чита или не чита, а затим све изненада заћути на извесно време до следеће године", сматра лауреат, иначе и драмски писац, колумниста дневних и других листова на актуелне политичке и друштвене теме.

"Потребно је одвојити мој публицистичко-новинарски ангажман од мог писања романа, тако да у овом последњем делу нема политике. То је заправо уметничка слика друштва које трпи последице оних застрањивања и заблуда који се разматрају у мојим колумнама или есејистичким књигама", казао је Басара.

На крају је изразио своје емоције у вези с надом да ће награду добити, и закључио: "Kада једном добијете Нинову награду, онда је сваки следећи пут увек већа шанса да је не добијете него да је добијете".

У најужем избору седам романа

У најужем избору за Нинову награду било је још шест романа: Слобода говора Владана Матијевића, Што на поду спаваш Дарка Цвијића, Људи без гробова Енеса Халиловића, Прекрасне рушевине Сава Стијеповића, Ништа није ничије Бојана Савића Остојића и Под оба сунца Огњена Спахића.

Нинов жири за 67. доделу те награде је радио у саставу: Марија Ненезић, Бранко Kукић, Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Теофил Панчић (председник).

"Жири је одлучио да Нинову награду за најбољи роман 2020. године додели Светиславу Басари за роман Kонтраендорфин, за који су гласали Иван Миленковић, Марјан Чакаревић и Бранко Kукић.

За роман Што на поду спаваш Дарка Цвијића гласала је Марија Ненезић, а за дело Под оба сунца Огњена Спахића гласао је Теофил Панчић", стоји у образложењу жирија, који је прочитао његов председник Панчић.

"Награђени роман састављен је од немогућих сцена, недопустивих закључака, парадоксалних тврдњи, целе лествице надреализованих хипербола којима се претресају и потресају не само друштво и култура наше историје и политике већ и читавог савременог света", закључује се у саопштењу жирија о изабраном роману.

Чланица жирија Марија Ненезић истакла је да су свих седам романа из ужег избора генерацијски и поетички различити, и да отварају важна питања човека данас, односно анализирају појам идентитета.

Модератор разговора новинар Драган Јовићевић подсетио је да је ове године у конкуренцији било чак 212 романа, што се дуго није десило, на шта се надовезао Иван Миленковић и нагласио да толика количина није слика квалитета.

Додао је и да остала дела не заостају много за седам одабраних романа из најужег избора.

Марјан Чакаревић је навео да је 2020. година била апсолутно најкомпликованија у сваком погледу, посебно уметничком и књижевном, а да је Басара овај пут написао роман који доноси нешто ново у његов опус, где је лествица подигнута на виши ниво његовог "књижевног оружја", по чему је стекао углед у савременој књижевности, као плодан аутор.

Уручење Нинове награде биће организовано онлајн 8. фебруара, због и даље тешке ситуације са пандемијом, а детаљи о тој додели биће саопштени накнадно.