Шта откривају документа на османском језику која смо добили из Турске

Из Турске је у Архив Србије стигло 20.000 дигиталних докумената из османског периода. Сва документа су на османском језику – мешавини арапског, персијског и старотурског језика. Сазнаћемо колико султана је било српског порекла и зашто је српски био дипломатски језик на отоманском двору.

Султан је био тај који је писао законске прописе. Њих су се морали придржавати сви службеници у царству. Постојала је посебна просторија у којој су се писала документа из Османског царства – тефтерхани просторија, а на челу је био тефтердар.

"На изложбеној поставци је стотинак докумената и илустративног материјала. Најстарији документ који се односи на Смедеревски санџак, који је сачуван и изложен у нашој сали, из 1476. је године. У питању је детаљан попис Смедеревског санџака. Поред њега је минијатура која представља освајање Београдске тврђаве из 1521. године", истиче ауторка изложбе Ениса Аломеровић Хубанић.

Сва документа су се чувала у дрвеним и кожним сандуцима. "Администрација у Османском царству је била јако сложена. Послови су се водили у више канцеларија и потканцеларија", наводи Аломеровић Хубанићева.

Изложен је и берат упућен Илији Гарашанину из 1881. године, у којем му Османско царство даје одређене повластице због лојалности самом царству.

Османско царство основано је 1299. године. Основао га је емир Осман Гази. Српски владари и представници Србије различитог ранга су више пута посећивали Цариград. На изложби је представљен и Милош Обреновић током посете Османском царству.

"Тамо су му додељена одређена ордења. Можемо видети и касу кнеза Милоша, која се чува у Архиву Србије", навела је ауторка изложбе.

Изложена је и заповест султана Абдул Меџида из 1858. године и планови и скице за школу у Београду, с тим што нема доказа да је она и изграђена.

"Имамо и нацрт за изградњу средње световне школе у Нишу из 1854. године, као и радионице васпитног дома тзв. ислахане, такође у Нишу, у којој су се образовали и стицали занат како муслиманска тако и хришћанска деца", рекла је Ениса Аломеровић Хубанићева.

На основу докумената из Архива Србије сазнајемо више о грађевинама из времена Османског царства, али и о онима које су се сачувале и данас. На Калемегдану је гробница (турбе) из 19. века, а на Дорћолу се и данас налази турско купатило.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(понедељак, 22. јул 2019, 15:58) - anonymous [нерегистровани]

Kuku jada ....

...Bogulizam ,slican islamu ....

(понедељак, 22. јул 2019, 15:56) - anonymous [нерегистровани]

Akcenat

Требало би обратити пажњу на преузимање у будућности што више дефтера наших области сачињених у том дугом периоду.

(понедељак, 22. јул 2019, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

Da,da 2

Nije bilo muslimana, ali je postojao bogumilizam, sličan islamu.

(понедељак, 22. јул 2019, 15:39) - anonymous [нерегистровани]

Ako ste uzeli hrišćanstvo pod vizantijom

...zašto se ne vratite u staroslovensko vjerovanje?

(понедељак, 22. јул 2019, 15:14) - anonymous [нерегистровани]

Vatikan

Sada bi bilo fino da nam Vatikan pošalje dokumenta koje oni imaju.... A imaju strašno mnogo toga.

(понедељак, 22. јул 2019, 11:48) - anonymous [нерегистровани]

spisi

Divno od Turske što su nam dali kopiju spisa ,stvarno je veliko pročitati tako nešto vredno o Srbiji u tom vremenu.

(понедељак, 22. јул 2019, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

koreni

Ako ste prešli u islam pod turcima što se ne vratite svojim korenima pod hrišćanstvom

(понедељак, 22. јул 2019, 10:19) - Edo [нерегистровани]

Slična priča

U komentarima se vidi da pojedinci gaje izvesne iluzije o tome da hrišćanstvo nije stiglo u Evropu s istog mesta odakle i Islam (samo nešto ranije), i uz podršku države koja ih je uzela za službenu veru.

(понедељак, 22. јул 2019, 10:00) - anonymous [нерегистровани]

re: "ali nas interesuju ..."

Eeee, o tome se cuti… Slucajno.

(понедељак, 22. јул 2019, 09:56) - Vlajko [нерегистровани]

Da,da...

A posebno Bosni i svedočanstva koliko je muslimana zatečeno na tom prostoru u 15 veku kada je tu krenula da se širi Otomanska imperija.