Изложба фотографија "И ово је Србија"

У Галерији науке и технике Српске академије наука и уметности, отворена је изложба "И ово је Србија" Зорана Цветковића. Циљ изложбе је да се фотографијама и кратким причама приближе непознати, заборављени и напуштени делови Србије.

Без концепције али са мотивом – Зоран Цветковић кренуо је једноставно: "Посетићу сва насељена места". Причу почиње силаском са магистралног пута, преко воденица, споменика крајпуташа, чесми и тако до центра села.

"У центру села је стари Задружни дом, школа, мање-више напуштена. Ту су сад и сеоски сокаци, сеоска дворишта са лепим баштама у којима увек има божура, јоргована, винове лозе. И то су заправо те три биљке –  здравац, винова лоза и шимшир. Кад последњи укућанин остави кућу, остану годинама за њим", прича Зоран Цветковић.

Обишао је села Баната, источне и западне Србије. Архитектура напуштених кућа је сасвим различита а приче преосталих мештана скоро сасвим исте.

"Приче се преплићу па почну на једном месту на истоку Србије, заврше се на западу Србије. Приче су сличне. Те чесме које виђамо и ти сеоски споменици на којима је велики број имена, неколико плоча страдалих мештана, без обзира на то када и како, то не може а да не изазове врло јаке утиске", каже Цветковић.

Од 4.700, обишао их је 350. План му је да обиђе све.

Остали аутори: Драгана Ракочевић
број коментара 0 Пошаљи коментар