Читај ми!

Јубилеј Храма Василија Блаженог

На данашњи дан, 1561. године завршена је изградња Покровског сабора, познатог као Храм Василија Блаженог. Храм, изграђен по наредби цара Ивана Грозног, био је сведок великих историјских промена у Русији и остао симбол руске престонице.

Пре 450 година, на данашњи дан био је освештан Храм Василија Блаженог, саграђен по наредби цара Ивана Грозног, у част заузимања Казанског и Астраханског царства. Према легенди, цар је наредио да се градитељима храма, Барми и Постнику, ископају очи, да не би никада више могли да саграде тако леп храм.

Покровски сабор, познат као Храм Василија Блаженог, више пута је мењао свој изглед, био сведок многих историјских промена и преживео многе опасности. Храм је одмах по изградњи био сведок пожара који су дивљали Москвом у 16. и 17. веку.

Током рата 1812. године, опљачкали су га Французи. У народу се дуго причало да је Наполеон хтео да дигне храм у ваздух, али да је његову намеру спречила јака киша, која је угасила запаљени фитиљ.

Једну куполу Храма Василија Блаженог оштетили су бољшевици, када су 1917. године напали Кремљ. После револуције, старешину храма су стрељали, имовина је била заплењена, а храм затворен.

За време Совјетског Савеза, Храм Василија Блаженог је поново био у опасности. Архитекте су предлагале да се храм дигне у ваздух, јер је сметао кретању тенкова за време војних парада.

Према још једном предању, када су Стаљину показали макету на којој је Храм био уклоњен, вођа СССР-а је рекао: "Врати то на место!".

Тако је Покровски сабор надживео све оне који су хтели да га сруше и данас остаје симбол Москве и Русије.

У част јубилеја храма, који је од 1920. филијала Историјског музеја у Москви, руски патријарх Кирил служио је литургију. Годишњица храма обележаваће се све до 14. октобра, бројним изложбама, верским службама и другим догађајима.

Међутим, данас неће звонити звона због тога што је у Русији проглашен Дан жалости због бродолома на Волги.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 14. јул 2011, 11:07) - anonymous [нерегистровани]

Историја

Е колико је код нас људи који су палили српске цркве па су данас на гробљима и сви их целивају.........

(уторак, 12. јул 2011, 20:48) - Игор [нерегистровани]

Злочин без казне

..."Једну куполу Храма Василија Блаженог оштетили су бољшевици, када су 1917. године напали Кремљ. После револуције, старешину храма су стрељали, имовина је била заплењена, а храм затворен."...!!!

А вођа тих и таквих бољшевика и данас има почасно место близу храма у маузолеју!!!???

На жалост и срамоту свих Руса!