Почела градња "Андрићграда"

Почетак градње "Андрићграда", града у камену у спомен на нобеловца Иву Андрића, свечано обележен у Вишеграду. Град који се гради за потребе снимања филма Емира Кустурице "На Дрини ћуприја", биће завршен 2014. године.

Почетак радова на изградњи "Андрићграда", града у камену, који ће се радити по идеји прослављеног редитеља Емира Кустурице, свечано је обележен у Вишеграду.

Свечаност је обележило брујање грађевинских машина уз делове опере Кармина Бурана, коју је извео хор и симфонијски оркестар Радио-телевизије Србије.

Пројекат изградње града у камену реализоваће се по идеји Кустурице, на ушћу реке Рзаве у Дрину, недалеко од моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду.

"Жеља нам је да дух великог писца остане заувјек уоквирен као највећа и најзначајнија слика о нама и да се кроз пропорције и културну функцију града створи позорница која би требало да стоји као споменик првој идеји града којој није требала војска, и где се уместо жита чувала култура коју су у средњем веку градили хришћани", изјавио је идејни творац Андрићграда Емир Кустурица.

Град у камену ће се простирати на површини од 17 хиљада квадрата, а у његовој изградњи учествоаће око две хиљаде радника. "Андрићград" ће бити грађен у три етапе, а планирано је да буде завршен 2014. године.

У граду ће бити лоциране зграде градске скупштине, позоришта, музеја, библиотеке, спомен-кућа нобеловца Иве Андрића, по коме град носи назив, као и други пратећи објекти, хотели, занатске радње, дућани.

"Андрићград" се гради у јавно-приватном партнерству. Кустурица ће бити највећи финансијски носилац пројекта, а део новца обезбедиће влада Републике Српске. Општина Вишеград је обезбедила локацију и инфраструктуру. Вредност радова је између 20 и 25 милиона конвертибилних марака (10 и 15 милиона евра).

"Овде, у овом граду, на крају и на почетку, неколико стотина радника, људи из Вишеграда ће наћи своје упослење и то ће бити сигуран знак да смо на правом путу да овом граду осигурамо будућност", рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

"Каменград", како га још зову, биће изграђен и за потребе евентуалног снимања филма "На Дрини ћуприја", према роману Иве Андрића, у Кустуричиној режији.

Свечаном почетку радова присуствовали су, поред председника и премијера Републике Српске Милорада Додика и идејног творца Андрићграда Емира Кустурице, и Александар Џомбић, министри у влади РС и мештани Вишеграда и околних места.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(недеља, 04. дец 2011, 08:56) - Nikolina Ivic [нерегистровани]

Pozdrav iz Canade

S ponosom izjavljujem da sam Srpkinja,hvala vam gospodine Emire,sto sa svojim delom,dodajete jos jednu zvezdu sjaja u mome jasnom opredeljenju tko sam i odakle poticem!

S postovanjem,
Nikolina Ivic

(среда, 06. јул 2011, 16:30) - MR [нерегистровани]

Zadivljujuce!

Svaka Vam cast!
Pozlatile Vam se ruke, Milorade i Emire!
Vi ste pravi i veliki sinovi Srbije!
"Na Drini cuprija" je nasa istorija koja se ne moze izbrisati ili prepisati, vapaj napacenih dusa o istini i pravdi; Nasa samosvest i relikvija!
Neka B-g blagoslovi taj projekat; Istina se ipak ne moze sakriti. Mozda ce "prosvecena Evropa" tada nesto shvatiti. Umetnicka dela trajne vrednosti, kao sto su i knjiga i film ce pobediti i najgoru anti srpsku propagandu
i ovekoveciti nas vekovni san o slobodi!

(уторак, 28. јун 2011, 20:56) - RadMilaMila [нерегистровани]

Nek nicu gradovi imenom pravih vrednosti.

zadivljena sam ovom vescu,ulepsao mi je ovaj prohladan i vetrovit dan! Zalosno je sto smo pamet izgibili i prave vrednosti negde tamo poguili.No sva sreca je u tome sto jos postoje ljudi koji ne zaboravljaju olako prave vrednosti tudje i svoje.I lepa rec Kustina pade,ima ipak za nas nade! Pozdrav svima...

(уторак, 28. јун 2011, 19:45) - anonymous [нерегистровани]

Za proslost i buducnost.

Hvala Kusto.