Откупљен портрeт Луке Ћеловића

После седамдесет и две године, портрет Луке Ћеловића Требињца, једног од највећих добротвора Универзитета у Београду, поново се налази у Свечаној сали Ректората. Портрет који је урадила Бета Вукановић, нестао током Другог светског рата, откупљен је на иницијативу дванаест грађана.

Дуго се мислило да је портрет Луке Ћеловића уништен у бомбардовању Капетан Мишиног здања, да би се пре десетак година појавио на аукцији. А да због компликоване законске процедуре, не би био поново изгубљен, откупили су га професори, академици и амбасадор.

"Из бојазни да ћемо без тог портрета остати, они су решили да тај портрет откупе... Због осећања сопственог дуга према својој школи, а и због одиста немерљивог поштовања према Луки Ћеловићу", каже професорка Марица Шупут.

Овај гест доприноси да се о задужбинама и легатима чује нешто више. Лука Ћеловић је највећи дародавац Универзитета у Београду, који је својим тестаментом оставио универзитету 50 милиона тадашњих динара.

"Од Луке Ћеловића постоје одређене некретнине које су у склопу једне заједничке задужбине, али оне највеће које је Лука Ћеловић поклонио укључујући и један велики блок зграда око бивше Загребачке, Карађорђеве улице и Гаврила Принципа је национализовано. Суштински, задужбина Луке Ћеловића није обновила у потпуности рад", каже професор Владимир Бумбаширевић, ректор Универзитета у Београду.

После Другог светског рата сва дарована имовина универзитету била је национализована. Зато наша најстарија високошколска установа тренутно улаже велики напор да врати имовину, а како би се поштовала воља добротвора.

Остали аутори: Наталија Синановић
број коментара 0 Пошаљи коментар