Читај ми!

Неизвесна судбина куће Љубомира Стојановића

Академик Љубомир Стојановић је поклонио кућу родном Ужицу. Кућа је продата 1935. године и како није проглашена спомеником културе, препуштена је пропадању.

Пре 155 година родио се Љубомир Стојановић, један од наших највећих филолога.

Стојановић је научник с којим почиње србистика, приређивач издања Вукових дела и преписке, као и Мирослављевог јеванђеља.

"Оно што је остало иза Љубе Стојановића, иза Ускоковића, иза Бранка Поповића - то је жива вредност. Та вредност треба да буде подстицај за младе људе који се рађају и школују у Ужицу", прича академик Љубомир Симовић.

Све што је имао, Љуба је оставио свом народу и формирао Задужбину за истраживање српског језика - по принципима које је поставио, следећи Вука.

Публициста Слободан Радовић сматра да би Ужице као Љубин завичајни град требало да подстакне оживљавање Стојановићевог филолошког програма, као и наставак проучавања.

Ако је Стојановић радио да би сачувао све важно за културу свог народа, његови Ужичани су пропустили да сачувају кућу коју је поклонио свом граду.

Продата је 1935. и, како није проглашена спомеником културе, препуштена је пропадању.

"Остаје да се изради нови објекат. Стара кућа мора да се сруши, јер она сама по себи представља опасност за грађане и за саобраћај у том делу града", каже начелник Управе за урбанизам у Ужицу Зоран Деспић.

Ипак, недостатак новца за откуп и обнову, неуверљивим објашњењем сматрају они који су управо 1992.године, у време највеће инфлације, успели да спасу стару Јокановића кућу, да је реконструишу и претворе у музејски драгуљ.

"Биће велика брука и велика срамота за Ужице ако се та кућа сруши. Срамота је да на њеном месту нестану трагови једног од нјавећих имена Ужица из друге половине 19. века", прича историчар Драгиша Милосављевић

На месту Љубине куће, вероватно ће нићи ново пословно-стамбено здање. Биће то још један прилог нестајању старог Ужица - оног које сведочи о својим знаменитим житељима - па ће уз сени Ускоковића, Атанацковића, Поповића и Стојановић заиста напустити овај град.

број коментара 6 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. мар 2015, 12:55) - JELENA [нерегистровани]

Znameniti uzicani

Sta rade nadlezni u opstini,direkciji i sektoru za urbanizam, pitam se.?

Ima li iko pametan, ima li iko volje snage i moci da spase ovu kucu od propadanja i zaborava?
Sta rade istoricari iz muzeja? 

(среда, 04. мар 2015, 10:55) - Dr.Top [нерегистровани]

Spomenici kulture

Spomenik kulture koji treba zastititi je objekat koji sam po sebi ima posebnu umjetnicku vrijednost. Ovo je najobicnija stambena zgrada koja je svoj vijek odzivjela i vrijeme je da mjesto prepusti novim generacijama.
Zgrade su kao i ziva bica, rode se, zive svoj zivot i na kraju umru.
Posebnost ove zgrade je sto je u njoj rodjena znacajna licnost, zato bi novi objekat koji nastane na ovom mjestu trebao da bar jednim svojim dijelom u nekom vidu reminiscencije ukaze na pretnodnu kucu i rodjenje akademika Stojanovica u njoj.

(среда, 04. мар 2015, 10:31) - anonymous [нерегистровани]

Ko to tamo peva

"Ипак, недостатак новца за откуп и обнову,"
Bode u oči reč otkup. Od koga se otkupljuje kuća koja je poklon gradu, ili žašto se poklon, ako je zaista poklon, plaća.

(среда, 04. мар 2015, 10:20) - anonymous [нерегистровани]

Задужбинари

Више значајних Ужичана је у претходним периодима (крај 19. века, прва половина 20.века) је оставило свом граду своју заоставштину. Пример је и породица Стефановић, која је оставила две своје куће на корист Ужичанима. Некада се сматрало нормалим да се имовина оставља као задужбина. Данас је тај обичај напуштен, а није реткост да се имовина задужбина отима и продаје.

(среда, 04. мар 2015, 09:59) - anonymous [нерегистровани]

Kusturica - Zavet

Ko je gledao film, jasno mu je zasto se ovo dogodilo!

(среда, 04. мар 2015, 09:19) - Oliver [нерегистровани]

Bruka...

Dragi Uzicani, ovo je Vase olicenje, nemojte dozvoliti ovu bruku, nesto se jos uvrk moze uraditi. Ako ovi nece, ima ko hoce.