Читај ми!

Изложба о Првом светском рату

Отворена изложба "Први светски рат у документима Архива Србије", којом је та установа званично почела обележавање 100. годишњице избијања "Великог рата".

Поводом Дана државности, у Архиву Србије у петак је отворена изложба "Први светски рат у документима Архива Србије", којом је та установа званично почела обележавање 100. годишњице избијања "Великог рата".

На изложби је представљено 35 најважнијих докумената о историји Првог светског рата, међу којима су оригинал ултиматума који је Аустроугарска упутила

Краљевини Србији, оригинал одговора Србије и, вероватно најважнији документ у свету из тог доба - објава рата Аустроугарске Србији, изјавио је државни секретар у Министарству културе Дејан Ристић, отварајући изложбу.

Архив, према његовим речима, чува око пола милиона страница докумената о Првом светском рату на територији Србије и у целој Европи, који сведоче о разарањима, мржњи, нетрпељивости, неразумевању и непријатељству између народа и држава.

"Ишчитавајући ова документа, можемо да утонемо у атмосферу, у начин размишљања, вредносни систем, циљеве држава и влада које су пре 100 година отпочеле Први светски рат", оценио је он.

Ристић је нагласио да је, с временске дистанце од једног века, нужно акцентовати помирење и разумевање, као и афирмисати систем вредности који никад више не би требало да дозволи избијање новог рата.

Директор Архива Србије Мирослав Перишић изјавио је да је ова изложба прва у низу овогодишњих програмских садржаја Архива, у оквиру којих ће 28. јула, дана када је пре једног века почео Први светски рат, бити одржана централна изложба.

"Наша идеја је да ту (централну) изложбу истовремено отворимо у Београду, Бањалуци, Андрићграду и Требињу", рекао је Перишић, додајући да постоји договор о приказивању изложбе и с Паризом, Лондоном, Римом, Солуном и Москвом, а да ће он предложити и сарадњу Архива Србије и аустријских државних архива.

Изложени документи у Архиву сведоче о аустроугарској политици и односу великих сила према Србији почетком 20. века, аустроугарским војним припремама почетком 1914. године, војним маневрима у БиХ 24-27. јуна 1914, Сарајевском атентату, Јулској кризи и почетку рата.

Отварању изложбе присустовали су амбасадор Аустрије у Београду Јоханес Ајгнер, представници министарстава културе, правде и просвете, као и бројне друге званице.

број коментара 0 Пошаљи коментар