Више пара за културу

Култура у 2014. години добија двоструко више пара. Из Министарства поручују да је циљ да дођу до европског просека, а то је око 3,5 одсто националног буџета. Више од двадесет институција биће у режиму капиталних улагања, каже државни секретар Министарства културе Дејан Ристић.

Следеће године, култура добија двоструко више пара - око 17 милијарди динара. Поред повећања по свим ставкама, планирано је и 620 милиона динара за заштиту фондова посвећених Првом светском рату и за обнову Споменика Незнаном јунаку на Авали. Из Министарства поручују да им је циљ да дођу до европског просека, а то је око три и по одсто националног буџета.

Колико пара, толико музике. Ако је по буџету, 2014. године ће се у Србији двоструко више играти и певати.

Државни секретар Министарства за културу и информисање Дејан Ристић каже да ће читав низ институција више од двадесет у периоду од 2014. до 2016. бити у режиму капиталних улагања.

"У том смислу наредне године очекује се почетак процеса адаптације, санације и делом реконструкције Народног музеја и наставак реконструкције Музеја савремене уметности, али под капиталним улагањима нису само установе у Београду већ широм Србије", каже Ристић.

Када је реч о привременом ангажовању у институцијама културе, оно неће моћи да буде веће од 10 одсто запослених. О запошљавању одлучује Министарство.

Ристић каже да ће институције имати обавезу да до 31. марта наредне године Министарству килтуре доставе образложени предлог због чега је потребно попунити одређено радно место након чега ће Министарство размотрити предлог и уколико га прихвати проследити коначном телу које ће давати сагласност.

На питање хоће ли бити отпуштања и у култури следеће године, Ристић каже да је то је питање за руководиоце културе, а не Министарство.

Према његовим речима, Министарство тражи одговорност, резултате, транспарентност у раду, ефикасност и поштовање закона.

Ових дана на провери је одговорност институција културе, као и документа о реализованим конкурсима за избор директора. Министарство најављује да ће врло брзо јавно оценити рад свих управних одбора и изнети конкретне одлуке.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 30. дец 2013, 10:26) - anonymous [нерегистровани]

Просек

Опет ти вечити просеци... А када је планирано да се дође до просечне ЕУ плате? У првом кварталу наредне године или другом?