Читај ми!

Женски оркестар, реплика на моћ новца

Драма "Женски оркестар" у режији Југа Радивојевића премијерно изведена на сцени "Раша Плаовић". Неопходна је реформа у култури, али како да транзиција не буде дивља, теме су које представа отвара, каже Радивојевић.

Мора ли уметност на тржиште и да ли су компромиси у култури неминовни? Та питања поставља најновија представа Народног позоришта. Реч је о драми "Женски оркестар" Жана Ануја, у режији Југа Радивојевића, која је у суботу увече премијерно изведена на сцени "Раша Плаовић".

"Мораћете да изађете на тржиште, господо уметници" - већ из почетка је јасно, гротеска и забављачки тон Анујевог комада, на чему су тријумофовала ранија извођења, не само да су старомодни већ су и неприхватљиви садашњем положају школованих музичара и уметника уопште.

Цигу-лигу ноте узурпирале су простор стваралаштва, одвија се принудна преквалификација знања у понижавајућу послушност.

Драматург Ивана Димић, редитељ Југ Радивојевић и композитор Владимир Пејковић управо то потенцирају служећи се матрицом Анујевог комада, што је гест одговорности према сопственој професији.

"Неопходна је реформа у култури, то сви знамо, већ деценијама уназад. Јер се готово ништа није променило ових 50, 60 година, али како да та транзиција не буде дивља, то су теме које ова представа отвара и апелује на благонаклон однос према уменицима јер они су посебна врста", каже Радивојевић.

Уместо врцавих нумера слушамо сонгове обесхрабрења, мање-више успешне, али и није идеја да се допадну. "Женски оркестар" реплицира моћи новца и тајкунизацији уметности. У добро орекестрираној женској глуми, доминира једини он - Вук Костић.

Кад представа добије у ритму, кад атмосфером освоји широку сцену и потпуно легне, њена упозорења биће још снажнија.

број коментара 0 Пошаљи коментар