Читај ми!

Награда Види Огњеновић

"Кочићево перо" уручено редитељки и књижевници Види Огњеновић за роман "Посматрач птица". Престижну награду "Кочићева књига" Огњеновићева добила за целокупно стваралаштво.

Позоришној редитељки и књижевници Види Огњеновић данас су уручене награде "Кочићево перо" за роман "Посматрач птица", као и "Кочићева књига" за целокупно стваралаштво.

Председник жирија Никола Вуколић рекао је да је жири, у којем су били и Миљенко Јерговић и Младен Весковић, једногласно донео одлуку да се награде Задужбине Петра Кочића доделе Види Огњеновић за "ново, храбро и необично" написано дело.

"Посматрач птица" је једно од најбољих дела ауторке која, аналитична и критична, није имала "белих мрља" у својој  стваралачкој биографији, рекао је Вуколић.

Књига се чита у једном даху, она је занимљива, психолошки и композиционо избалансирана, додао је Вуколић.

Јерговић, који није присуствовао додели признања у седишту Културно просветне заједнице, у писму је упоредио Виду Огњеновић са Исидором Секулић које су покушале да упристоје и уреде оно што би сви остали "унередили".

Вида Огњеновић се захвалила на наградама и истакла да воли признања које носе име писаца.

"То одржава континуитет у литератури и ствара магичну линију сродности. Кочићу се не може порећи политички занос и ангажованост,  али то не сме засенити његов литерарни рад", рекла је Вида Огњеновић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 31. дец 2011, 00:49) - anonymous"Sumadinka" Stamenka [нерегистровани]

Cestitke za nagrade!

Upravo sam se vratila sa fantasticne predstave "Kanjos Macedonovic" i odusevljena sam delom i nacinom izvodjenja mnostva vrsnih glumaca.
Preostaje mi jos da procitam knjigu "Posmatrac ptica" u Novom letu,sto ce,verujem,doci kao slag na tortu.
Samo nastavite tako, uz najlepse zelje u 20l2.

(четвртак, 29. дец 2011, 13:55) - anonymous [нерегистровани]

Tri

Za vas predsednik zirija nije i clan zirija?

(четвртак, 29. дец 2011, 06:53) - anonymous [нерегистровани]

cudno...

Nagrada jeste u pravim rukama neosporno, medjutim nekako mi nije jasno da ziri za tako mocnu nagradu postoji od dva clana!
Zar nije uobicajeno da se ziri sastavlja od neparnog broja ljudi...