Музичка правда

Амерички судија Пол Сако смислио је јединствену казну за преступнике који су пријављени због малтретирања комшилука прегласном музиком - слушање музике коју највише мрзе.

Осуђени тинејџери су приморани да четири пута годишње по сат времена слушају музику коју не могу да смисле, рецимо "Плетерсе", групу која је била на врхунцу популарности пре скоро пола века.

Током тих сат времена петком увече, није им дозвољено да жваћу жваку, једу, пију, читају или спавају.

На казненој "плејлисти" судије Сакоа се, осим "Only You", налазе још и Бери Манилоу са "I Write the Songs", Џони Мичел са "Chelsea Morning", Барни Розе Диносаурус, Доли Партон, Карен Карпентер, Хенри Мансини, итд.

Судија тврди да је број пријава због гласне музике у Форт Липтону, градићу у прерији поред Денвера, драстично смањен откако почео да изриче те казне. А почео је 1996. године.

"Већина клинаца не жели да слуша некога попут Глен Клоуз како покушава да пева оперу", каже оригинални судија.

Сако је раније за те преступе изрицао новчане казне, које би плаћали родитељи тинејџера, али то није имало ефекта, јер би они најчешће понављали прекршај.

Сада се то променило, јер млади сматрају да је принудно слушање музике из педесетих и шездесетих година прошлог века права ноћна мора.

"Када особу која пушта реп музику екстремном јачином, ставите да сат времена слуша Берија Манилоуа, онда је то страшна казна", јасан је судија Сако.

"Проценат оних који понављају прекршај је сада мањи од 10 посто. То је смешно мали проценат за малолетнике. Стопе других прекршаја су много веће."

На питање новинара "Denver Pоst"-а да ли лично надгледа извршење ове несвакидашње казне, судија Сако је рекао: "Не лично, обично, али надгледа полицајац који има пиштољ. Мој чиновник надгледа, такође. Он пушта музику док полицајац стоји тамо, наоружан, и гледа омладину која би у супротном негде напољу правила проблеме петком увече".

Следеће питање је било који је његов омиљени део. "Изрази лица. То је мој омиљени аспект. То су чврсти момци, са тетоважама и металним украсима, чланови су банде или се друже са бандама. Има и бахате деце. А када крене песма Џина Отрија, рецимо, "Happy Trails", то је као да им шкрипите ноктима по школској табли. Веома су узнемирени", одговара Пол Сако.

"Што се тиче повратних информација о томе које песме највише мрзе, имамо људе који попуњавају упитник. Најгора је увек музика Барнија Диносауруса, посебно песма о отпловљавању. После тога, рекао бих да је следећа класична музика, попут Моцарта. Изненадио сам се, јер сам мислио да ће кантри бити најомраженији, али је тек четврти."

број коментара 1 Пошаљи коментар
(петак, 28. нов 2008, 20:44) - Bojan [нерегистровани]

Prava kazna

Van svake sumnje, dobra ideja i za naše pravosuđe. Kada bi ono počelo da proučava i izriče ovakve vrste kazni i odlučno ih izvršava prema našim glasnim izgrednicima, posebno prema onima koji ''maltretiraju'' svoje susede i svoje okruženje glasnim turbo i novokomponovanim šundom, za koliko bi u našim uslovima bio umanjen procenat ''muzičkih izgrednika''? A tek kako bi se uticalo na njihovo vaspitanje? Razmislimo malo o tome!