Потапање ваљевске Грачанице спасава неколико општина

Услед пуњења акумулације Ровни и великих падавина које су подигле ниво будућег вештачког језера, поплављена је ваљевска Грачаница, црква из 15. века. То је изазвало поновне протесте верника, грађана и појединих удружења који се противе потапању манастира. Они од државе траже да се акумулација испразни.

Током пробног пуњења акумулације Ровни и услед обилних падавина вода је ушла у манастир Св. Архaнгела Михаила у Тубравићу код Ваљева, познат као ваљевска Грачаница што је изазвало поновне протесте верника, грађана и појединих удружења.

Миодраг Марковић,директор ЈП "Колубара" Ваљево које води инвестицију, каже да је "акумулација Ровни државни пројекат, један од најважнијих у Западној Србији у који је уложено скоро 80 милиона евра. Било какав покушај пражњења акумулације је немогућ из више разлога. У акумулационом језеру налази више од 12,5 милиона кубика воде, која је заустављена циљано да би се спречио поплавни ударни талас према Ваљеву:

"Пражњење није чак ни предвиђено да се ради тако да смо ми током пројектовања и пуњења акумулације предвидели и потапање цркве."

Основни предуслов за изградњу акумулације Ровни био је споразум за црквом о измештању ваљевске Грачанице, потписан још пре 25 година.

У међувремену, измештање Грачанице није било могуће због материјала од којег је сазидана, па је 2003. године владика шабачко-ваљевски Лаврентије дао сагласност за потапање цркве и размену непокретности, изградњом нове цркве изнад акумулације.

Ваљевска епархија апеловала је да се акумулација не пуни до пројектованог врха, како би се спасла црква.

Тим поводом огласио се и патријарх српски господин Иринеј, који је у посети Аустралији. Он је рекао да је добро што се угрожене светиње премештају на друго место како би се сачувале:
„Тако је премештена и ова, тако су премештени и други манастири. Владика Лаврентије је о томе размишљао и он је одлучио и дао сагласност да храм буде потопљен, али под условом да буде изграђен на новом месту. И, колико ја знам, изграђена је нова Грачаница, али народ навикао на ту светињу, тешко се мири. Врло мучно и тешко је али дешавало се то и у прошлости, биће тога и у будућности, тако да је Црква ипак - имајући у виду потребу народа - дала сагласност да се то уради."

"Сви уговори које смо потписали са Српском православном црквом", наглашава директор ЈП "Колубара" Миодраг Марковић, "у потпуности се поштују. Прошле године, у октобру, премештене су све покретне ствари и црквени мобилијар из ваљевске Грачанице у новосаграђену цркву. Значи, сваки детаљ, под стручним надзором Завода за заштиту споменика културе, све иконе, иконостас, све покретне ствари, све је пренето у нову цркву."

Надлежни тврде да ће акумулација Ровни убудуће спасавати Ваљево и низводне општине у сливу Колубаре од великих поплава.
,

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 15. мар 2016, 21:25) - anonymous [нерегистровани]

Вода која никоме не треба

Свака брана има улогу да штити од поплава, па и ова. Ипак, деценијама уназад је овај пројекат оправдаван тиме да је вода која се захвата потребна и неопходна већем броју општина које су низводно од Ваљева. Сада је очигледно да вода у тој акумулацији не треба ни једној општини, па ни Ваљеву, јер у њеном финансирању те општине нису хтеле да учествују. Зато се сада истиче у улога бране у заштити од поплава. За потребе одбране од поплава, брана која је направљена је могла да буде знатно мањих димензија, као што је и ниво воде у акумулацији могао да буде на знатно нижем нивоу. Зашто је брана предимензионисана и због чега ниво пуњења није на нижем нивоу су питања на која неко други треба да одговори.