Пиротски "потрчко", три године касније

Двадесетдвогодишњи пироћанац Алекса Живковић, познатији као "потрчко" већ три године суграђанима пружа услуге плаћања, куповине и доставе на кућну адресу. Добитник је многих признања, а од стране међународне омладинске комисије сврстан је међу десет изузетних, младих људи.

Пиротски "потрчко" најпре  је без надокнаде помагао старијим и болесним суграђанима, а осталима услуге наплаћивао покушавајући да заради џепарац.

У међувремену, посао се ширио,  а приколица на бициклу постајала је све већа. Основао је и удружење грађана како  би могао да своје идеје, а има  их на претек, спроведе у дело.

"Удружење је регистровано 2013. године као непрофитна организација, што значи да има могућност  да обавља профитне делатности, међутим, сва добит се преусмерава на непрофитне активности попут пројекта "Млади за старе", каже Алекса Живковић.

С обзиром на то да му је главно превозно средство бицикл, уочио је са каквим проблемима се  сусрећу бициклисти у Пироту, а један од најопаснијих је што многи возе ноћу без сигнализације. Захваљујући донаторима, ових дана заједно са патролом саобраћајне полиције, бесплатно дели  комплете светала.

"Баш сам изненађен овом акцијом. Када ме је полиција зауставила, ја сам очекивао казну, међутим, добио сам светла, и стварно, све лепо можемо да очекујемо од нашег "потрчка", кажу грађани.

Посла и могућности да се заради је све више, али Алекса не запоставља ни своје најстарије  суграђане.

"Ја сам немоћна, муж ми лежи у кревету болестан, да није он ја не знам шта бих радила. Чини ми се као да ми је унук, превише га волим", каже Видосава Стаменковић.

Алексини вршњаци, углавном, позитивно оцењују његов труд, али је још увек мало оних који  желе да раде.

"Мислим да је веома храбро то што он ради, пун је идеја дечко и желим да му помогнем да неке од тих идеја оствари. Са финансијске стране, врло сам задовољан", каже Дејан Потић, студент.

Након трогодишњег искуства, Алекса каже да је, упркос свему, задовољан, а вршњацима поручује да би требало да живе своје снове, а да ако не успеју једном, могу да пробају још једном, јер, како каже, снови нису нешто што нестаје након једног неуспеха.

rts.pirot@rts.rs
+381 10 311 910

број коментара 0 Пошаљи коментар