Читај ми!

Појачана контрола у бази Козјак код Прешева

Због оружаних сукоба у Куманову током викенда, у погранични појас послате су додатне снаге Жандармерије, противтерористичка јединица и појачан је број редовних полицијских снага на граници. У бази Козјак код Прешева на самој граници са Македонијом је екипа РТС-а.

На првој линији су 24 сата. Осматрају, извиђају, патролирају, обезбеђују границу са Македонијом и административну линију са Косовом и Метохијом, чувају мир.

"Обучени смо за те ствари да се максимално придржавамо мера безбедности, да чувамо нашу зону одговорности тако да не би, иначе, било проблема", каже Милоје Милосављевић, шеф тима.

База Козјак је на коти од скоро 1.000 метара надморске висине.

На само 700 метара од базе Козјак је граница са Македонијом, а на осам километара ваздушном линијом је Куманово. Овде свакодневно припадници Жандармерије чувају нашу границу.

"Морал је веома висок, људи су одговорни, извршавају своје задатке. Услови су задовољавајући, имамо за сада све потребно, тако да је база ојачана људством и нема никаквих проблема", каже Радивоје Ђурић, командир базе Козјак.

Део свакодневних задатака су и рутинске контроле саобраћаја како би се спречили илегални преступи.

"Ми поседујемо на овом подручју Копнене зоне безбедности довољан број база. Из тих база се одвијају активности борбе против тероризма, то јест спречавање убацивања група или појединаца са ових критичних зона", каже Драган Дашић, командант базе Цакановац.

"Сигуран сам да ће свако ко проба да прође границу са оружјем бити заустављен и адекватно ћемо одговорити на сваку опасност", каже Горан Драговић, командант Жандармерије.

Припадницима Жандармерије у овој и осталим базама у пограничном подручју придружиле су се и колеге из Противтерористичке јединице. На граници са Македонијом појачан је и број редовних полицијских снага, а и Војска је подигла ниво борбене готовости.

rts.vranje@rts.rs
+381 17 424 945

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 11. мај 2015, 20:54) - Zoran [нерегистровани]

Sta rece??

Kaze ovaj gospodin ne znam koji cin ima da svako ko pokusa da predje granicu sa oruzjem bice zaustavljen, sta ako nemaju oruzje mogu da prenose drogu itd.?

(понедељак, 11. мај 2015, 20:30) - NemanjaBG [нерегистровани]

Realnost

Doci ce vojska,ako ustreba, ne brinite se vi nista :D tu je za 15min :D 

(понедељак, 11. мај 2015, 19:08) - anonymous [нерегистровани]

granica i njeno cuvanje

Vojska ne cuva granice jos od 2005 godine. Od tada je ta duznost preneta na Policiju Srbije. Nemoguce da to niste znali...

(понедељак, 11. мај 2015, 17:05) - anonymous [нерегистровани]

Где је војска да чува границу?

?