За мање насиља међу младима

У организацији Црвеног крста Србије, на Златибору је завршен Фестивал позоришних представа, у оквиру програма "Промоција хуманих вредности". Кроз интерактивне радионице, израду брошура, спотова, филмова, овај програм реализује се већ седам година, са крајњим циљем смањења насиља међу младима.

Јесу ли у игри равноправни и девојчице и дечаци, и друг у колицима, и богати и сиромашни, и како се понашати у датим ситуацијама показали су, владајући сценом, најмлађи волонтери Црвеног крста из 12 градова Србије.

"Ја сам научила да будемо толерантни према другима и прво њих да саслушамо шта би они рекли и да не треба да гледамо да ли је другачији пол од нас", каже Кристина Петковић из Ћићевца.

"Ја сам научио да никад не треба да судимо о другима док их не упознамо како треба! Како треба решавати неке проблеме. Увек разговором, никад силом", каже Јован Лазић из Ћићевца.

И да је за доброту сваки дан добар дан није било дилеме ни у публици. Није битно како изгледамо, него како је у души.

Те животне ситуације биле су и инспирација нешто старијим волонтерима у осмишљавању тематских позоришних представа.

"Идеје смо добили неке из књига, неке са радионица, неке смо узели од саме деце, од самог понашања деце у школи и према томе је настала ова представа", каже Сања Столић из Црвеног крста у Ћићевцу.

Јелисавета Андријашевић из Црвеног крста у Ужицу каже да су основне вредности хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

"Кроз позоришне представе заиста деца својим вршњацима на прави начин шаљу поруке толеранције, поштовања различитости и оно што је крајњи циљ програма то је смањење насиља међу младима", каже Биљана Цветковић из Црвеног крста Србије.

На фестивалу ће, у два наврата, током марта учествовати око 300 деце из 24 средине у којима ће даљим извођењем представа, дакле вршњачком едукацијом, бити обухваћено више од 10.000 деце.

rts.uzice@rts.rs
+381 31 513 552

број коментара 0 Пошаљи коментар