Обнова позоришта "Бора Станковић"

У Врању је почела акција чишћења зграде позоришта "Бора Станковић" која је изгорела 2. јула у пожару. Згариште чисте припадници 4. Бригаде копнене војске Србије, а укључила су се и јавна предузећа.

Припадници 4. Бригаде копнене војске Србије и многа јавна предузећа укључили су се у акцију чишћења зграде позоришта "Бора Станковић" у Врању, која је изгорела 2. јула у пожару.

Чишћење се обавља ручно, јер механизација не може да приђе згаришту. Износи се инвентар и преостала сценографија. Чистиће, како кажу, по фазама сцену, па згариште, како би што пре почела реконструкција зграде позоришта.

Градоначелник Врања Зоран Антић каже да ће се све што је изгорело у позоришту очистити и склонити на неки отпад како би се, што пре, кренуло са грађевинским радовима.

Зграда позоришта саграђена је пре 120 година. Под заштитом је Завода за заштиту споменика културе у Нишу. Завод је дао сагласност, а архитекте су направиле пројекат реконструкције.

Синиша Митић, члан Одбора за обнову позоришта каже да ће зграда бити много боља, него раније.

На рачун за обнову позоришта, из дана у дан, стиже све више средстава. Иако је зграда изгорела, позориште живи, јер уметност не сме да заћути, поручују глумци играјући на отвореном у граду. У току су и припреме за фестивал Борини позоришни дани.

Директор позоришта "Бора Станковић", Радмила Ђорђевић каже да се настоји да програм буде квалитетнији и садржајнији.

"Кад се коначно будемо договорили ко може да дође, онда ћемо то и објавити", додала је Ђорђевићева.

Како је планирано, Борини позоришни дани биће одржани од 21. до 25. октобра у Дому војске у Врању, а репертоар ће, како кажу, бити прилагођен условима.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 23. авг 2012, 11:02) - Andrija [нерегистровани]

Efikasnost

Dopada mi se vest, a i to da se u obnovu Pozorista ukljucila i sira drustvena zajednica. Voleo bih da se revitalizacija umetnicke i kulturne infrastukture podigne na stepen od strateskog znacaja.