Уранијум на Букуљи (без)опасан?

У селу Јеловик код Аранђеловца, више од тридесет година, у импровизованом складишту, налазе се узорци руде уранијма, за које мештани тврде да су радиоактивни и траже да се хитно уклоне. Надлежне службе тврде да је то природна руда која не представља опасност за околину и живот људи.

Неколико десетина метара од куће Слободана Стојановића у Јеловику, селу на Букуљи, близу Аеанђеловца, средином седамдесетих година прошлог века Геолошки институт је привремено ускадиштио узорке уранијума.

Мештани дуго нису знали шта се ту налази, све док се оближњи објекат није урушио. Сада, траже хитно уклањање 140 кутија са остацима уранијумске руде, јер тврде да је радиоактивна.

"Људи све више негодују", каже Слободан Стојановић. "Можда због тога што не знају, а незнање изазива страх код људи. Сви бисмо били задовољни да се то на неки начин уклони или адекватно обезбеди."

У Геолошком заводу Србије, на чијој се парцели данас налазе остаци уранијума, позивају се на анализе Агенције за заштиту од јонизујућих зрачења и нуклеарну сигурност Србије и Института Винча, према којима тај материјал није радиоактиван и не представља опасност по живот људи.

Душан Подунавац, директор Геолошког завода Србије, каже за РТС да у тој институцији сматрају да је неопходно да се узорци уранијумске руде уклоне и да се тај терен очисти:

"Наша намера је да наочиглед мештана тог села уклонимо остатке уранијума и желели бисмо да мештани те месне заједнице дођу и да се, када се буду вршила мерења, сами увере да ту нема радиоактивности и да животи тих људи нису угрожени."

Пројекат за уклањање ових остатака је урађен, али Министарство рударства и енергетике није имало новца за његову реализацију.

И у Општини Аранђеловац су спремни да помогну. Додају да је најважније мештанима рећи праву истину.

"Мештани Јеловика треба да сазнају шта је око њих, како би могли мирно да живе и да не размишљају о томе да ли је то узрок било каквих промена њиховог здравља и квалитета живота", казала је за РТС др Оливера Перишић, еколог у Општинском већу Аранђеловца.

Складиште које брине мештане Јеловика, ту се налази од 1978. године.

Ово подручје је, због земљишта богатог уранијумском рудом, било огледно за српске геологе. Истраживања су прекинута распадом Југосавије, а после тога је престало интересовање за решавање проблема трајног уклањања узорака уранијума.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 03. сеп 2016, 23:20) - anonymous [нерегистровани]

Uranijum na Bukulji

Zna se za uranijum, ali niko ništa da preduzme... Dok svaki treći preminuli je preminuo od karcinoma a na VMA je zabeležen rak Bukuljac.

(петак, 10. авг 2012, 07:47) - Top lista [нерегистровани]

Nadrealista

Ma ta ruda nije radioaktivna. Ona je malo radioaktivna.:)

(четвртак, 09. авг 2012, 10:06) - anonymous [нерегистровани]

jel?

a zasto da ne uklonite? ako sam dobro shvatio, skladiste se urusilo samo od sebe, znaci niko ga nikada nije ni obisao. ako je tako, u pitanju je uruseni objekat koji zauzima neciju upotrebljivu povrsinu. sklonite to na svoj plac i tamo pohranite.