Читај ми!

Младо село Шљивова

Иако до Шљивове нема доброг пута ни асфалта, ово село у околини Крупња није, попут многих у Србији, опустело. Млади људи га не напуштају, а многи који су отишли у потрази за послом сада се враћају у родни крај.

Шљивовчани остају у селу до ког се стиже макадамом десет километара узбрдо од Крупња. Бетон није ништа бољи од прашине, кажу, а рад у граду или чекање на посао нису прихватљивији од воћњака и пашњака.

"Живим на десет минута од Крупња, а неко каже живим десет минута од центра превозом у Београду", каже Златомир Тимотић из Шљивове. "Предност је што сам у природи, у свом селу где је тише, мирније и лепше."

Учитељица Драгица Ђокић каже да ће од септембра у школске клупе сести пет нових ученика.

"Само да нам држава мало помогне, много тога бисмо могли да урадимо", истиче Слободан Срећковић који каже да може да се живи на селу, али ако се ради. "Имамо струју и телефон."

У Шљивови, на висини од 700 до 900 метара нема необрађене земље, јер се сваки квадратни метар може употребити корисно, обрадити и на њему нешто засадити.

Слободан Аћимовић наглашава да пољопривреда као посао није нимало лака, јер има доста посла и улагања, а Љубиша Аћимовић додаје да би се добро живело од малина, шљива, купина и кромпира, чиме се они искључиво и баве, када би им платили њихов производ.

У 150 домаћинстава често заједно живи више генерација. Упркос тешким условима у овом планинском крају, млади остају на породичном газдинству и заснивају своје породице. Имају школу и продавницу, а надају се, како кажу, и асфалтираном путу и изградњи мини хладњаче, што би им донело сигурнију будућност.

број коментара 8 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. окт 2012, 13:53) - sljivova [нерегистровани]

jhhhjj

stvarno je sramota sto nema puta samo u jednom zaseoku u selu ima oko 70 mladix i dece...hvala

(четвртак, 25. окт 2012, 19:58) - Vukota [нерегистровани]

fgfd

Samo napred uz tebe su tvoji Šljivovci

(уторак, 09. окт 2012, 22:24) - anonymous [нерегистровани]

sljivova

ja sam rodom iz sljivove iz grcana ,drago mi je da moje selo opstaje i ima mladih a dace bog bice ih jos vise ,vlasdan milicevic

(недеља, 17. јун 2012, 17:18) - anonymous [нерегистровани]

mlado selo sljovova

Sada je na redu drzava da makar obezbedi put! Idemo i mi tamo.

(недеља, 17. јун 2012, 16:17) - anonymous [нерегистровани]

Put

Nazalost ni do Krupnja nema normalnog asfaltnog puta. Kazem nazalost jer su velike mogucnosti za razvoj turizma ( razne manifestacije, priroda, bazen, hrana...) kako u Krupnju tako i u okolnim selima gde bi se razvijao seoski turizam...

(недеља, 17. јун 2012, 15:49) - anonymous [нерегистровани]

Lepše i zdravije

Sramota je da država nije obezbedila put. Ali verujte da lepše vama na svojoj zemlji i u sve njenoj lepoti, nego nama u gradu, gde smo zatrovani svim i svačim.

(недеља, 17. јун 2012, 11:04) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Lepo,nema sta. Dusan

(недеља, 17. јун 2012, 09:21) - Чича од Шумадије [нерегистровани]

Зашто нема доброг пута

Ако држава не види интерес да ово село добије пут у најкраћем року онда нама нема помоћи...
Ако је село решило да оживи и опстане, мора да се помогне, па тај пут је ситница где су све бачене огромне паре... ко је и шта асфалтирао о трошку народа то је Богу плакати...
Било како било, лепо је чути да има упорних да остану у селу и свима изражавам дивљење и желим сваку срећу.