Вучковић: Не би изненадило смањење пензија

Не бих искључио могућност смањења масе зарада у јавном сектору и масе пензија у овој години, рекао је члан Фискалног савета Владимир Вучковић. На новој влади остаје да предложи где ће се уштеда од 400 милиона евра у буџету остварити.

Треба сачекати са конкретним прорачунима нове владе, новог-старог Министарства финансија, рекао је Вучковић новинарима након представљања часописа Макроекономсе анализе и трендови (МАТ), чији је уредник.

Вучковић је, како преноси Бета, рекао да је веома захтеван задатак да се у овој години у буџету уштеди 400 милиона евра, напомињући да на новој влади остаје да предложи где ће се та уштеда остварити.

"Верованто ће то бити на расходима пошто простора за повећање прихода нема пуно, осим утеривања сиве економије у легалне токове", рекао је уредник Макроекономске анализе и трендови.

Према речима Вучковића, до уштеда код масе плата јавном сектору и пензија се може доћи на више начина и зато је потребно направити планове.

Код пензија је, како је истакао, потребна и дугорочна пензијска реформа са промовисањем дужег радног стажа и на неки начин смањивањем ефекта који људи имају када рано оду у пензију.

"Јасно је да у јавном сектору имамо вишак запослених и да ће до смањења масе плата једним делом доћи и отпуштањем вишка радника. За то су потребни планови, неке ад хок мере, неко линеарано смањење броја у читавом јавном сектору није добро. То се показало", рекао је Вучковић.

Координатор истражвачких пројеката МАТ-а Стојан Стаменковић оценио је да је најтежи проблем за дугориочну фискалну консолидацију који треба решити стварање одрживог пензијског система.

Дугорочна фискална консолидација мора бити базични задатак за нову владу, уз хитно усвајање (измена) закона о раду, о стечају и о приватизацији, рекао је Стаменковић.

Рекао је да у МАТ-у процењују да би буџетски дефицит, без додатних мера у другој половини ове године, могао да буде за око један одсто бруто домаћег производа већи од планираних 7,1 одсто.

"Тај један одсто је износ од 400 милиона евра о којем се говори", рекао је он.

Стаменковић је истакао да је изазов за владу како доћи до тако велике уштеде без редукције највећих издатака буџета - зарада у јавном сектору и пензија.

"Уколико би се кресале само плате у јавном сектору, процењујемо да би смањење зарада морало да буде изузетно високо, вероватно веће од 20 одсто, па се поставља питање да ли је то оправдано и изводљиво", наводи се у новом броју МАТ-а и поставља питање да ли је повећање прихода кроз повећање наплате пореза реална алтернатива.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 08. апр 2014, 21:05) - anonymous [нерегистровани]

istini u oci

Mogucnost smanjenja penzija svojim glasovima su podrzali i sami penzioneri. Iako su penzije u poslednje dve godine pojedene inflacijom preko 10%.