Симпо, преседан или формула за дужнике

Око 180 највећих пореских дужника и даље у блокади. Поставља се питање да ли ће случај компаније "Симпо" бити преседан или формула за решење проблема. Подржављење приватне фирме оправдано је само ако држава брзо нађе доброг купца, сматрају поједини стручњаци.

Претварање пореског дуга "Симпа" у већинско власништво државе у том предузећу отвара питање да ли је то преседан или формула за решење проблема још 180 највећих пореских дужника чији рачуни су и даље блокирани.

Стручњаци упозоравају да је тешко проценити ко је таквим потезом на добитку, јер преузимањем удела у приватним фирмама, осим пореског, држава добија и сразмерен део дуга који те фирме имају, најчешће због банкарских кредита.

Привремено - то је једина реч којом и привредници и стручњаци, правдају потез државе и "Симпа". Подржављење приватне фирме оправдано је само ако јој држава брзо нађе доброг купца.

Економиста Малиша Ђукић каже да би дугови који су преузети, у смислу неке финасијске исплативости, продајом или потенцијалним растом прихода морали да буду неутралисани.

"Сви ми као порески обвезници не бисмо требали да сносимо терет преузимања, односно сервисирања тих дугова кроз коришћење новца који плаћамо путем пореза", каже Ђукић.

Милан Кнежевић из Асоцијације малих и средњих предузећа сматра да је некоректно од менаџмента "Симпа" који се богатио исплаћујући дивиденде, да сад пребацује социјални проблем 4.500 радника у двориште државе и на политички терен.

После "Симпа", највећи порески дужник који је и даље у блокади јесте "Мера Инвест" са 784 милона динара дуга, нешто мање дугује "Симекс", а следе "Агро Сурчин", "Дунав агрегати" и "Нишка пивара".

"Њима наплаћујемо тако што им се сваког дана средства скидају са рачуна, они нису подносили захтев за репрограм, нису дали средства обезбеђења, фактички су прећутно пристали да им скидамо средства са рачуна", каже помоћница директора Пореске управе Рада Костић.

Пет предузећа је тако у потпуности измирило дуг, још толико је ушло у репрограм или им жалбени поступак још траје. Осталих 180 има блокиране рачуне.

"Врло је тешко пронаћи универзалан рецепт који би био примењив код свих великих пореских дужника, јер су узроци настанка тих дуговања различити од компаније до компаније, варира структура тих производа, варира конкурентност", сматра Ђукић.

Држава би требало да се руководи економским, а не социјалним критеријумима када доноси одлуке о подржављењу, сматра струка. Добрих примера је било, не тако давно држава је преузела "Електро Рачу". Све се завршило партнерством са "Јуром" која шири капацитете. "Србијагас" био је привремени власник "Параћинске стакларе", која је сачекала бугарског купца.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(среда, 28. авг 2013, 11:24) - zvone [нерегистровани]

simpo

Da nije bilo tih direktora, SIMPA danas nebi bilo više,pa razgledajte se malo po regionu primera radi u Sloveniji,Hrvatskoj,Makedoniji,BiH,skoro da nema kvalitetnih proizvođača namještaja. Svaka čast u Srbiji imate barem 3-4 velika i odlična proizvođačaiako privatna,što ne znači da mora Simpo propasti,treba mu samo pomoči oko sprovpđenja poštene privatizacije

(среда, 28. авг 2013, 08:45) - zarije [нерегистровани]

da

Svima kojima je drzava oprastala poreze i doprinose, to naplatiti, kako dala tako uzela
Moze i preko vlasnistva, ali nikako ne prodavati kao pre prodavcima magle, tender je izvor korupcije, samo licitacija.
ko nije imao dozvolu da ne placa porez u zatvor.

(уторак, 27. авг 2013, 21:33) - chohano [нерегистровани]

masala

Ovo je los posao za drzavu, a dobar za privatne vlasnike.Godinama drzavi ne placas poreze i doprinose,izvlacis kapital u svoje dzepove,radnicima dajes mizernu platu, a onda, zbog patriotizma, elegantno prepustis vlasnistvo drzavi.Neko ovde treba da ide u zatvor,a neko da odgovara zbog korupcije koju psprovodi sama drzava!

(уторак, 27. авг 2013, 21:18) - anonymous [нерегистровани]

formula

Formula za duznike.
Za finansije i nelikvidnost.
Za sanaciju propalih preduzeca.
Za povratak propale Hypotekarne vrijednosti.
Za ozivljavanje privrede.
Za povecavanje zaposlenosti.
Za novu PODJELU RADA.
Za ozivljavanje investicionog prostora.
Za povratak evropskog socijalizma
-- (oprostite: bez Ruzica i Tonceka
-- Sa Ivicom Dacicem i sa Srbijom )
Formulu cemo prosiriti novodefinisati
i analizirati u prostoru prirodne matematike
bez poznatih ekonoski uglednih aprioriteta.

(уторак, 27. авг 2013, 20:38) - somina [нерегистровани]

porez

"Њима наплаћујемо тако што им се сваког дана средства скидају са рачуна", каже помоћница директора Пореске управе Рада Костић.Да, то је могуће ако не отворе кћерку фирму преко које послују. Мој газда има блокиран рачун у девет банака. Формирао је ново предузеће и сада послује преко њега. Ми, запослени, смо добили плату за март месец, порезе и даље не плаћа, доприносе такође, а са блокираних рачуна нема шта да се скида јер је уредио да сва плаћања иду на нову фирму. Лоповлуку, дрскости и бахатости многих српских, врлих привредника, никад краја. Упоредо са тим, држава је изузетно трома и неинвентивна, потребно је изузетно много времена да уочи проблем, а још више да га почне решавати.