Читај ми!

Фарма соларних плоча

Израел је пионир у развоју соларне технологије и лидер у њеној примени. Недалеко од Јерусалима изграђена је прва фарма соларних плоча на свету, са које се добија и струја и топла вода.

Сектор соларне енергије у свету - расте по стопи од 40 одсто годишње. Израел је пионир у развоју соларне технологије и лидер у њеној примени.

На пола пута између Тел Авива и Јерусалима, у Израелу је изграђена прва фарма соларних плоча - капацитета 250 киловата.

Огледала сунчеву светлост усмеравају ка пријемнику, а добијена енергија користи се и за производњу струје и грејање воде - што је прво такво соларно поље у свету. Струја и топла вода достављају се у 250 домаћинстава.

"Ова машина је седам пута ефикаснија од било које друге соларне плоче у свету, јер користи више од 70 одсто добијене сунчеве енергије. Добијеном енергијом загревамо воду у резервоару готово до кључања, чиме су замењени гас, дизел и друга горива", каже Рој Сегев из "Зенит солара".

У оближњем насељу, бојлери су резервна варијанта, јер и у данима без сунца соларна фарма омогућава да се загреје довољно воде за један дан. "За рад плоча пуном снагом најважнији је ведар дан. Ово решење је исплативо и за земље, које су северније од Израела", каже Рој Сегев.

Улагањем у соларну енергију, Израел је побољшао геополитички положај, смањио зависност од нафте из арапских земаља - са којима има сложене односе.

Процењује се да сунце може да произведе 10.000 пута више енергије него што је на земљи то потребно. Будућност соларне енергије зависи од њене примене, али и од потребе развијених и земаља у развоју да смање зависност од нафте. И управо је та зависност једно од кључних безбедносних питања за Израел.

За развој зелених енергија, израелска влада дала је привлачне услове инвеститорима, па на сваких седам долара страних инвестиција - држава даје три долара.

"Влада Израела жели 100 нових компанија и научних пројеката у области зелене енергије. Влада ће у то уложити 400 милиона долара", каже Артур Кол из Министарства спољних послова Израела.

Земља са оскудним ресурсима, али са 4.000 сунчаних сати годишње - гради соларне електране, снаге 180 мегавата. То ће помоћи да до краја деценије, седам милиона Израелаца десетину електричне енергије - добија из обновљивих извора.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 30. апр 2012, 18:32) - anonymous [нерегистровани]

uciti od jevreja


samo treba uciti od jevreja..pametan i bogat narod....

(понедељак, 30. апр 2012, 18:06) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor na "RE jednim udarcem"

Postovanoj osobi, koja je napisala ovaj komentar, skrecem paznju da mi je namera bila da ukazem na pozitivan efekat koriscenja kombinovanih solarnih ploca (oko 30% veca kolicina elektricne energije). Inace,ogroman potencijal koriscenja sunceve energije je jos uvek daleko od potpune iskoriscenosti. Otuda i (relativno) visoka cena kWh. Vase je legitimno pravo da budete "za" ili "protiv" necega. Kljucno pitanje je UVEK polazna tacka.

(понедељак, 30. апр 2012, 16:18) - anonymous [нерегистровани]

RE jednim udarcem

Ima buducnost ova tehnologija, samo sto KWH proizveden od sunceve ili energije vetra kosta 0.6e.
Kod nas su poceli da grade i vetroparkove i solarne elektrane. Oni ce kupovati nasu jeftinu struju iz hidro i toplotne energije, a nama ce ostati ova skupa struja.
Zato sam ja protiv svega toga.

(понедељак, 30. апр 2012, 14:01) - anonymous [нерегистровани]

Jednim udarcem

"Jednim udarcem dve muve" kaze narodna izreka. Dakle, jedna kombinovana solarna ploca pretvara suncevu u dve vrste drugih energija. Oduzimanjem toplote od celija koje prizvode elektricnu struju, znatno se povecava stepen korisnog dejstva istih. Ova tehnika ima ogroman potencijal.