Акаши: Још нејасно ко је гађао Маркале

Јасуши Акаши тврди да још увек није јасно ко је починио злочин на пијаци Маркале 1994. године када је погинуло 70 цивила. БиХ је још увек нестабилна земља и све стране треба више да се труде око постизања трајног мира, поручио јапански дипломата.

Некадашњи специјални изасланик Уједињених нација за бившу Југославију Јасуши Акаши, рекао је да је остало нејасно ко је одговоран за гранатирање пијаце Маркале у центру Сарајева 5. фебруара 1994.

Акишаи је рекао да су УН истражиле случај Маркала, али да до краја није разјашњено одакле је испаљена граната која је усмртила скоро 70 особа, а око 150 ранила.

"Закључак Одбора који смо формирали био је да је граната могла да дође и са стране босанских Срба, али и са стране коју је контролисала влада у Сарајеву, па је тај случај остао нејасан", казао је Акаши новинарима у Милочеру. 

За напад 5. фебруара 1994. године на сарајевску пијацу Маркале и цивилне жртве окривљена је Војска Републике Српске.

Акаши је подсетио да је прошло 16 година од потписивања Дејтонског споразума, али да ситуација у Босни и Херцеговини и даље није стабилна.

Он сматра да све стране у БиХ морају да уложе више напора у изградњи трајног мира и стабилности.

Истакнути јапански дипломата у црногорском летовалишту присуствује међународној конференцији Нови Балкан и проширење Европске уније, где су учесници заједнички констатовали да су европске и евроатланске интеграције најефикаснији механизам за позитивне трансформације на Балкану.

Јасуши Акаши долази и у Београд, где ће као гост Универзитета у Београду, у понедељак 24. октобра у Свечаној сали Ректората, одржати предавање из области савремене међународне политике.

број коментара 26 Пошаљи коментар
(уторак, 25. окт 2011, 08:30) - anonymous [нерегистровани]

Savest

Gospodinu Akasiju tek sada proradila savest. Nije li malo kasno!?

(понедељак, 24. окт 2011, 12:33) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Izacice istina jednoga dana na svetlo. Sve vise i vise informacija se pojavljuje ko je u sustini bio Alija Izetbegovic i iza cega je on stajao i kakva uloga Amerikanaca i saradnja je tu bila. Znali smo odavno ko je bio pocinioc granatiranja na Markalama, samo taman posla da se to javno objavilo. Jednom ce to izaci na svetlo, videcete. Cela slika rata u Bosni i Hercegovini ce se obratiti naopacke, i jedva cekam taj dan. Vec sada ljudi, i oni koji su bili izlozeni prljavoj propagandi zapada, pocinju da sumnjaju. Zlikovci su kojih na ovoj planeti nema..

(понедељак, 24. окт 2011, 00:05) - anonymous [нерегистровани]

Nejasnost

Cim je nesjasno, jasno je da nisu Srbi.

(недеља, 23. окт 2011, 19:26) - anonymous [нерегистровани]

jasno-nejasno 2

ne nego su Eskimi!

(недеља, 23. окт 2011, 18:18) - anonymous [нерегистровани]

jasno - nejasno

Ako je nejasno - jasno je da NISU Srbi!

(недеља, 23. окт 2011, 16:54) - Bin Laden [нерегистровани]

70 мртвих, 150 рањених?

Pa istragu su vodili Englezi 2 sata posle eksplozije po nalogu Amera.
Oni su "slucajno" imali pri ruci balistickog eksperta u Sarajevu koji je znao rezultat istrage unapred.
Ja nisam ovo izmislio, pitajte Gosp.Michael Rose-a komadanta UN snaga u BiH u to doba!

(недеља, 23. окт 2011, 16:17) - anonymous [нерегистровани]

daniel

Mozda je nejasno ko je kriv za Markale ali je jasno da vi snosite ogromnu krivicu za tadasnja desavanja jer ste bili potpuno nesposobni za ulogu koju ste igrali.

(недеља, 23. окт 2011, 12:57) - @vladimir0710 [нерегистровани]

Ko je vodio istragu?

Markale niko nije gadjao već je to učinio podmetnuti specijalni eksplozivni kofer u pijačnoj tezgi, jer su sve prostrelne rane kod žrtava bile ispod pojasa. Isti takav kofer je eksplodirao svojevremeno na železničkoj stanici u Minhenu.

(недеља, 23. окт 2011, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

Dace Bog

Ovako ce isto biti i sa haskim optuzenicima.Nece niko znati zasto su hapseni i proganjani.Zalosno je samo sto ce to za mnoge biti kasno.Davno sam rekao, snimace se filmovi i pisati neke digitalne knjige,o nepravdi prema Srbima.Ali do tada se mora sacuvati,jezik,pismo i kultura.

(недеља, 23. окт 2011, 08:03) - iz glave [нерегистровани]

za pocinioce istina je sada nebitna

po motivima se uvek jasno vidi izvrsilac... nije strasno sto su u nametnutu medijsku verziju verovali i borili se da se kazni nametnuti medijski zlocinac oni koji su imali interes, vec je jadno zasto su u tu "istinu" verovali i sa istim zarom se borili oni kojim je ona donela samo stetu.