Читај ми!

Рађање Евроазијске уније

Потписана Декларација о стварању Евроазијске економске уније између Русије, Казахстана и Белорусије. Јединствен економски простор треба да ступи на снагу 2012. године, заједно са формирањем Евроазијске економске комисије.

Председници Русије, Казахстана и Белорусије Дмитриј Медведев, Нурсултан Назарбајев и Александар Лукашенко потписали су у Кремљу Декларацију о будућој економској интеграцији и усагласили даље кораке ка стварању евроазијске економске уније.

Медведев је рекао да Декларација предвиђа стварање извршних комисија за надгледање чвршћих економских интеграција три државе и циљеве стварања пуне "евроазијске економске уније" у будућности.

"Свака земља која донесе одлуку да се прикључи Царинској унији или јединственом економском простору, а у будућности Евроазијској унији, треба да тај избор направи свесно, да касније нико не каже да су их натерали под утицајем некаквих економских аргумената" истакао је Медведев.

Три земље већ имају Царинску унију, али формирање Евроазијске уније, која би имала властито извршно тело и надгледала јединствен економски простор, био би огроман корак напред.

Јединствен економски простор треба да ступи на снагу 2012. године, заједно са формирањем Евроазијске економске комисије.

У Државној думи Русије у среду је одржан округли сто на тему нове интеграционе структуре Европазијске уније (ЕАУ) који би, како је рекао председник думе Борис Гризлов, у перспективи могла да се прошири и ван оквира постсовјетског простора.

Пројекат ЕАУ предвиђа изградњу савеза независних држава с јединственим политичким, економским, војним, царинским и културним простором.

Почетком октобра ове године, у чланку у листу Известија руски премијер Владимир Путин написао је да ће основа за формирање ЕАУ бити у перспективи Царински савез и јединствени економски простор Русије, Белорусије и Казахстана.

У чланку се истицало да ЕАУ неће бити замена за Заједницу независних држава, већ ефикасна "спона између Европе и Азијско-пацифичког региона у тесној координацији економске и монетарне политике".

број коментара 17 Пошаљи коментар
(субота, 19. нов 2011, 10:10) - anonymous [нерегистровани]

Opet se gradi SSSR

Putin i Medvedev su novi "boljsevici"! I zaista, zasto ste se uopste i rastavljali?

(субота, 19. нов 2011, 09:43) - anonymous [нерегистровани]

I nisu sve pravoslavne zemlje

Jedna je pravoslavna, druga komunisticka, a treca islamska!

(петак, 18. нов 2011, 22:28) - anonymous [нерегистровани]

Sve sami...

"demokrati"!

(петак, 18. нов 2011, 22:21) - Nenad [нерегистровани]

Intres Srbije

Kao i za vreme Tita tako i danas nasa zemlja mora da se okrene i ka istoku i ka zapadu a isto tako ka zemljama treceg sveta.Ne znam zasto trcimo tamo gde nas ne zele(eu).

(петак, 18. нов 2011, 22:20) - anonymous [нерегистровани]

???

A sta cemo mi tamo? Mi smo daleko u Evropi, okruzeni EU i NATO zemljama!
I kakve veze uopste imamo sa Rusima, osim sto u zadnje vreme vrvi od povampirenih rusofila?
Zelite novi, i to milionski, odliv mozgova iz Srbije?!

(петак, 18. нов 2011, 22:03) - anonymous [нерегистровани]

Za 1984

Citala sam Orvela, samo nisam ukapirala sta treba da bude jasnije!?
Cini mi se da je komentar cisti prosamaj,a ako gresim molim objasnjenje pa i ja da razumem...
A sto se Rusije tce - samo napred!!!!

(петак, 18. нов 2011, 21:56) - anonymous [нерегистровани]

Pa sto ste se uopste razilazili

kad cete se opet ujediniti??? Gluposti! Ovo moze samo na istoku!

(петак, 18. нов 2011, 21:26) - anonymous [нерегистровани]

1984

Ko je citao knjigu -1984- Dzordza Orvela, sve ovo ce mu biti jasnije.

(петак, 18. нов 2011, 20:09) - anonymous [нерегистровани]

@ ja bih da se upisem

Itekako treba razmotriti ukljucenje.Sada nas zapad jednostavno gazi do mile volje.Tito je balansirao izmedu istoka i zapada.Pustiti Ruse u Evropu bi stvorilo dobru pregovaracku poziciju. Bombardovat ce nas... Vec jesu. Zato sto smo bili slabi.Sa Rusima stvarno iza ledja nece smeti.A verujem da bi i Rusi hteli da ojacaju svoju pregovaracku poziciju prisustvom u bloku Tvrdjave Evrope.

(петак, 18. нов 2011, 19:53) - anonymous [нерегистровани]

Rusijo

Rusijo, jacaj sve mocnija!