Б-52 у "кинеском" ваздушном простору

Два америчка бомбардера Б-52с прелетела изнад острва у Кинеском мору око којих се споре Јапан и Кина. Прелет америчких авиона представља одговор на саопштење Пекинга да преузима контролу над ваздушним простором изнад тих острва.

Изнад групе острва у Кинеском мору око којих се споре Јапан и Кина, прелетела су два америчка бомбардера Б-52с. Пекинг није информисан о летовима авиона.

Током викенда, Кина је саопштила да је проширила ваздушни простор који контролише и да је у њега укључила ланац острва око којих се споре Кина и Јапан, али којима де факто управља Јапан.

Острва која су узрок нових тензија у региону Кинези зову Дјаоју, а Јапанци Сенкаку.

Амерички званичници су раније саопштили да САД неће прихватити то што је Кина проширила ваздушни простор на та острва.

Лет пара авиона Б-52с је део вежбе под називом "Корална светлост". Бомбардери нису били наоружани, и нису их пратили ловачки авиони.

Ипак, рутински лет је директан изазов за Кину и њене покушаје да прошири утицај у региону. Пекинг је упозорио да ће авиони који немају дозволу за лет изнад острва бити оборени.

Амерички званичници су саопштили да Кина није покушала да успостави везу са бомбардерима док су прелетали преко спорних острва и да су се авиони вратили у базу у Гуаму без инцидената.

број коментара 24 Пошаљи коментар
(среда, 27. нов 2013, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

nista strasno

Dva ruska tupoljeva su nedavno povredili vazdusni prostor Aljaske, Kinezi su povredili vazdusni prostor Indije I tako desava se. Igra zivaca. Amerika polako ulazi u bankrot. 14 januara ce se opet svadjati u kongresu za novo zaduzenje. Kinezi su inace jako opasna nacija. Oni ne samaraju protivnika kad on to hoce nego kad se njima samara. Pretrpice oni jos stotinu povreda svog vazdusnog prostora, ali kad dodje do bankrota Amerike, Kalifornija ce biti kineska posto im Ameri nece moci vratiti dug. O tome vec pricaju ovde u Americi. Pozdrav iz Cikaga.

(среда, 27. нов 2013, 11:14) - Frank [нерегистровани]

Opasne frkvencije

Ovo je sad politička igra. U vojnom smislu žilavi su i jedni i drugi. Kina danas ima ozbiljnu armiju koja raste svakim danom, svojim potencijaloma i novim tehnologijama. To prilično plaši amere. Koliko god se trudili da to sakriju, nije im sve jedno. Već su dobili po turu u Korejskom ratu od Kineza, i to samo ljudstvom koje je jelte daaaaleko veće od američkog. Kineski zmaj je odavno budan.

(среда, 27. нов 2013, 10:34) - anonymous [нерегистровани]

anonymous

Samo da se zna koja je najveca vojna sila sveta.

(среда, 27. нов 2013, 08:59) - Лучо Русофил [нерегистровани]

Кинези су трпежљив и мудар народ

Жути само посматрају каубоје шта раде по свету,једнога дана стаће им ногом за врат тако да им једино Бог може помоћи.

(среда, 27. нов 2013, 08:19) - воронцов [нерегистровани]

Некад било

У доба Совјетског Савеза, совјетски бомбардери Ту 95 знали су у ниском лету / да их не открије радар) прелетети изнад самог америчког носача авиона.

(среда, 27. нов 2013, 03:21) - Crni [нерегистровани]

avioni

A ko kaze da ih nisu obavestili, nego su zaboravili objaviti svim amerofilima, jer ova im podrska bas mnogo znaci. Kad si gazdi duzan onda ga ne ljutis.

(среда, 27. нов 2013, 00:07) - anonymous [нерегистровани]

toliko

o jakoj Kini :-)

(уторак, 26. нов 2013, 23:28) - anonymous [нерегистровани]

sila

šta ti je sila!

(уторак, 26. нов 2013, 23:21) - anonymous [нерегистровани]

? ? ?

Шта ће њихови авиони ту ? Да ли је то територија САД ? С којим правом ? 

(уторак, 26. нов 2013, 22:45) - anonymous [нерегистровани]

niko drugi

Niko drugi opet amerika