Пацов угрозио Фукушиму

Опет изненађење у Фукушими. Један једини глодар изазвао кратак спој на електричном напајању система за хлађење базена са потрошеним нуклеарним горивом. То је проузроковало нестанак струје у читавој централи и страх од новог изливања радијације.

Тешко оштећена нуклеарна централа "Фукушима 1", у којој је пре два дана изненада нестала струја, жртва је "мале животиње", објавила је прес-служба токијске електропривреде.

"Мала животиња" је обичан пацов, закључили су сви јапански медији на основу фотографија. Пацов је изазвао кратак спој на систему за хлађење базена са истрошеним нуклеарним горивом у близини реактора број 4, чија се спроводна табла налазила у малом камиону паркираном у близини реактора.

Тај кратки спој пореметио је напон у остатку електричне мреже која напаја и друге делове система за хлађење, па су сви реактори и базени са истрошеним горивом одједном изгубили доток хладне воде.

Услед тога, у њима је почела да расте температура, што је изазвало стах да би могло доћи до поновног ослобађања радијације из централе "Фукушима 1".

Грађани Јапана тако су се јутрос пробудили уз слике спрженог глодара дужине око 15 центиметара који је поново скренуо пажњу на то колико је оштећена нуклеарка крхка и опасна по околину.

У тој централи, поред горива које се у знатној мери истопило у унутрашњости четири проблематична реактора, чувају се и огромне количине утрошеног нуклеарног горива које је, мада није било од користи за производњу струје, било похрањено на реактору и око њега, чекајући решење за трајно одлагање.

Истрошено гориво и даље је изузетно радиоактивно и захтева константно хлађење како не би емитовало радијацију, па и данас представља потенцијалну опасност.

Срећом, температура у реакторима и базенима са истрошеним горивом била је врло ниска, свега 12, 13 степени Целзијуса, па су инжењери имали довољно времена да отклоне квар пре него што се гориво загреје до те мере да почне да емитује радијацију.

Ново изненађење за планере

У Фукушими у последње две године вршени су напори да се полуразорени реактори грађевински подупру и ојачају како би били отпорнији на сеизмичке ударе. Такође, прављени су планови за поступање у случају да централу поново потопи цунами.

Електричне инсталације уређаја за хлађење покриване су како би се заштитили од кише, ветра и сунца.

На државном нивоу даване су изјаве о томе да је појачан надзор над нуклеарним централама да би се оне боље заштитиле од тероризма.

Посебну забринутост у Јапану изазивају и претње ракетним нападом из Северне Кореје, међу којима је била и она да ће, у случају да дође до војног конфликта на Корејском полуострву и Јапан се у њега умеша, бити гађане нуклеарне централе.

Нико се, међутим, није надао нападу глодара на нуклеарно постројење.

Овај сада већ легендарни јапански глодар, изгледа, није свој живот дао узалуд, бар због два разлога. Захваљујући његовој мисији, Токијска електропривреда већ је најавила предузимање мера за заштиту од природних напасти, а јапански медији већ су отпочели критичко преиспитивање безбедности централе у Фукушими.

Највеће питање који они постављају је зашто се елементи који су есенцијални за хлађење реактора и базена држе у лаким камионетима, под отвореним небом, где их могу угрозити животиње и евентуални нови цунами, односно зашто нису изграђени бар привремени објекти за њихово смештање.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. мар 2013, 15:43) - Borče [нерегистровани]

Interesovanja

Uostalom treba imati obzira i prema pacovima, jer očigledno i pacovi imaju svoja interesovanja. Još u XIX Veku n. e. su pacovi bili poznati u vezi sa kablovima, ali imaju i pacovi svoju istoriju, ne samo u politici već i u tehnici.

(четвртак, 21. мар 2013, 15:31) - 2111 [нерегистровани]

neveruje

ja u ovu pricu neverujem..kaki crni pacovi,ovo su magli da snime bilo gde..neko ce poverovati u sprzenog pacova...ko zna sta se zapravo desilo...

(четвртак, 21. мар 2013, 15:26) - anonymous [нерегистровани]

Затвор

Слажем се да треба затвор, али за нуклеарке ито заувек, бре!!!

(четвртак, 21. мар 2013, 13:53) - Gadget.RS [нерегистровани]

Splinter !!!

Čekaj sad kad' se pojave Leonardo, Mikelanđelo, Rafaelo i Donatelo, ha!

(четвртак, 21. мар 2013, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

da li je samo jedan

A da nisu dvojica ili više njih?

(четвртак, 21. мар 2013, 13:06) - anonymous [нерегистровани]

Splinter :D

To ce sad da postane mutant 

(четвртак, 21. мар 2013, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

Neuki tehničari

Kako mogu dozvoliti ovakve stvari, da li postoje procedure zaštite vitalnih instalacija od raznih uticaja? Neverovatni propusti! Od jednog glodara zavise milioni života, pa čak i milijarde?! Za ovo treba zatvor na duži period.