Читај ми!

Марковић проглашен кривим

Суд у Београду донео пресуду којом се градоначелник Јагодине и председник Јединствене Србије Драган Марковић Палма окривљује за дискриминацију ЛГБТ популације.

Први основни суд у Београду донео је пресуду којом је утврдио да је градоначелник Јагодине Драган Марковић Палма извршио тежак облик дискриминације хомосексуалаца и забранио му да то даље чини, речено је Танјугу у том суду.

То је прва пресуда која је изречена на основу Закона о забрани дискриминације, а по основу сексуалне оријентације.

Портпарол суда Гордана Вуковић изјавила је Танјугу да је суд 26. октобра донео пресуду којом је усвојио тужбу невладине организације "Геј стрејт алијанса" против Марковића, због изјаве од 15. августа 2011, и утврдио да је Марковић извршио тежак облик дискриминације по основу сексуалне оријентације, забранио му да то понавља и наложио му да плати судске трошкове.

Марковић је тужен због изјаве: "Став Јединствене Србије и мој лични став је – ми смо против сваког скупа где хомосексуалци демонстрирају улицама Београда и желе да прикажу нешто што је болест да је нормално".

Вуковићева је напоменула да је суд донео такозвану "пресуду због пропуштања", јер Марковић у законском року од 30 дана није одговорио на тужбу поднету суду 22. августа.

Марковић је уз тужбу примио и допис којим је поучен да у року од 30 дана треба да достави одговор на тужбу и да ће ,уколико то не учини, суд донети пресуду "због пропуштања", објаснила је Вуковићева.

Марковић има право да уложи жалбу Апелационом суду у Београду.

ГСА задовољна пресудом

"Геј стрејт алијанса" поручује да је задовољна пресудом, као и брзином којом је донета и истакла да се нада да она неће бити преиначена у другостепеном поступку и да ће постати правоснажна.

"Овај случај је од стратешке важности пре свега због чињенице да је први пут у Србији донета пресуда неком политичару због тешке дискриминације и говора мржње против ЛГБТ популације, као и због злоупотребе најчешће друштвене предрасуде и неистине о ЛГБТ особама да су оне болесне", наводи се у саопштењу.

"Такве изјаве политичара и функционера, пре свега оних који се доста појављују у јавности попут Драгана Марковића Палме, морају бити оштро законски санкционисане, јер политичари, било да су у власти или у опозицији, сносе највећу одговорност за ширење толеранције и изградњу демократског друштва, културе ненасиља и поштовања основних људских права", пише у саопштењу.

"Геј стрејт алијанса" је због исте изјаве против Марковића поднела кривичну пријаву због повреде равноправности и расне и друге дискриминације. Тај поступак још није почео.

У Првом основном суду у Београду за 22. новембар заказано је прво рочиште против одборника Демократске странке Србије у Скупштини града Београда Небојше Бакареца, против кога је ГСА поднела тужбу због тврдњи у тексту писаном за сајт Vidovdan.org да су ЛГБТ особе ипак болесне и да им је због тога потребно обезбедити стручну помоћ.

број коментара 27 Пошаљи коментар
(четвртак, 03. нов 2011, 22:51) - Лупај јаче! [нерегистровани]

Пушачу:

"pa kome smeta nek izadje",а ко коме смета!?

(четвртак, 03. нов 2011, 16:37) - anonymous [нерегистровани]

Pa sta?

Onda bi trebalo veci deo populacije u Srbiji osuditi za istu stvar ! Bravo Palma !!!!!!!!!

(четвртак, 03. нов 2011, 14:27) - anonymous [нерегистровани]

Krivica Palme

Neverovatno, ali istinito. Ukinuli smo verbalni delikt, a sada imamo odgovornost za mišljenje i govor, Pa od dva zla, sad biraj šta je gore. Lale....

(четвртак, 03. нов 2011, 12:36) - anonymous [нерегистровани]

gej

A ja mislim da gej populacija treba da osjeti slasti zivota, a ne samo hetro populacija? Ja hvala bogu nemam tu sudbinu, zahvalan Bogu, ali ako se malo vise razmisli, svako ima pravo na zivot, makar kakoga je zivot stvorio?! Niko nije kriv ako se rodi gej, ako se rodi sa dve glave, ako se rodi sa tri noge, a sa jednom glavom i tako dalje?! Tako to treba posmatrati, a ne pakostiti ismejavati rugati izolovati iz drustva, a ne to Narode ako imalo imate ljudskog u sebi?!!Pomislite da vase dete sutra bude ne prirodno stvoreno kako ce vam biti, pa prema tome ohladite glave vi koji sebe smatrate da ste "prefektni"!!!U potpuno se slazem sa vama da ne treba praviiti nikakve parade, i isticati taj problem, na svetski nivo, ali svako treba da razume svakoga u granicama moguceg??

(четвртак, 03. нов 2011, 08:46) - Мирко [нерегистровани]

Свашта

Већ пресуда?
А ја мислио да нам је судство неефикасно.

(четвртак, 03. нов 2011, 07:52) - Nesa [нерегистровани]

bravo Palma

Svaka cast za civilnu hrabrost.Neka se vole u svojim stanovime a nikako u javnosti.Sve ima svojih granica.

(четвртак, 03. нов 2011, 06:58) - zoran [нерегистровани]

sramota.....

pa mi srbi sve radimo naopako koga treba kazniti..mi ga nagradjujemo, a koga treba nagraditi mi ga kaznimo....bravo palma pozz...

(четвртак, 03. нов 2011, 02:20) - Ovo je istina, a ne politika, ako sam nepodoban, ne objavljujte i [нерегистровани]

Gej lobi iznad sviju

Ovo je samo dokaz koliko je gej lobi jak u Srbiji.
To je realnost, bez obzira da li vi hteli objaviti ovaj komentar ili ne.
Trenutno su medju najjacim i najuticajnijim organizacijama u drzavi, ogroman uticaj imaju na medije, stranke, javnost.

(четвртак, 03. нов 2011, 02:17) - anonymous [нерегистровани]

Svasta!!!

Pa onda bi i Dacica trebali jer je to zabranio??? pa onda nek se dozvoli krsenje i rasturanje toga malo lepog sto srbija ima!!! Na kraju ko su oni pa da se zbog njih zaustavlja saobracaj,grad i sve ostalo,ma molim vas.Daju se paznje na tako nebulozne i glupe stvari u zivotu da je to strasno!!!!Probudite se!!!

(четвртак, 03. нов 2011, 01:17) - 1943 London [нерегистровани]

I za mene

Kaznite i mene i ja mislim kao gospodin Markovic.......