Караџићева уводна реч 1. марта?

Бивши лидер босанских Срба начелно прихватио могућност да 1. марта изнесе своју уводну реч на суђењу у Хашком трибуналу, мада је најавио подношење нове молбе за одлагање суђења. Почетак суђења угоржен условима које одбрана има у припреми, указао Караџић на статусној конференцији.

Иако је најавио да ће ускоро поднети још једну молбу за одлагање суђења, бивши председник Републике Српске Радован Караџић начелно је прихватио могућност да 1. марта изнесе своју уводну реч на суђењу у Хашком трибуналу.

"Уколико Суд одлучи да суђење почне 1. марта, потрудићу се да 1. и 2. марта изнесем своју уводну реч, али се бојим се да је почетак угоржен условима које одбрана има у припреми", навео је Караџић на статусној конференцији у Хашком трибуналу.

Караџић, који се брани сам од низа оптужби за ратне злочине у БиХ, указао је судији О Гон Квону да су се услови за припрему његове одбране погоршали у паузи суђења од краја октобра, а у ком због неспремности није хтео да учествује.

Некадашни лидер босанских Срба је негодовао због низа пропуста Секретаријата који се тичу обезбеђивања материјалних услова за рад његовог правног тима, а пожалио се и на обиље новог материјала који је Tужилаштво обелоданило током паузе у суђењу, а које одбрана није у стању да обради у тако кратком периоду.

Судија О Гон Квон навео је да је став Расправног већа да је Караџићев предмет спреман за суђење још од октобра, и посаветовао Караџића да о својим захтевима Веће обавести у писаном облику.

Караџић је пак навео да ће без обзира на одлуку Већа о наставку суђења уводну реч одржати као и Тужилаштво - два дана, односно, четири пута по сат и по, као и да ће се трудити да изнесе "мапу правца" у ком ће се одбрана кретати током процеса.

Харви пратио статусну конференцију

Иначе, британски адвокат Ричард Харви који је Караџићу постављен за браниоца у приправности за случај да се оптужени не појави у судници 1. марта, пратио је статусну конференцију из дела суднице предвиђеног за јавност.

Харви је обавестио Веће да без Караџићевог пристанка не жели да учествује у раду данашње конференције, а Караџић је раније од Суда тражио његово разрешење и постављење другог адвоката који познаје српски језик и историјске околности у региону Балкана.

Суђење Караџићу, које је почело 27. октобра излагањем уводне речи Тужилаштва, прекинуто је пошто је бивши лидер босанских Срба одбио да учествује у суђењу док не буде спреман да изнесе своју одбрану.

Караџић је захтвао да му се остави десет месеци за прпрему одбране али је Хашки суд то одбио.

Наредна статусна конференција заказана је за 15. фебруар, а суђење је према најави судије О Гон Квона планирано за 1. март.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(петак, 29. јан 2010, 12:49) - anonymous [нерегистровани]

Znas sta!?

Zahvaljujuci ljudima poput tebe nikome.

Mnogo je nepravdi u svetu i mi kao pojedinci nista ne mozemo da uradimo sami, ali ne smemo da padnemo u depresiju pa da se politicka elita "osamostali" pa da pocne da radi sta hoce...
Gradani velikih drzava poput SR Nemacke ili SAD trebalo bi da shvate da ziveti u uticajnoj i mocnoj zemlji donosi i veliku odgovornost sa sobom i ne smeju dozvoliti da budu samo kapital u obliku placanja poreza.

Ste se Karadzica tice, samo nek' izade napokon istina na videlo pa ce nam SVIMA biti bolje.

(четвртак, 28. јан 2010, 23:19) - anonymous [нерегистровани]

Moze se i bez istine

Covjek se nada da ce istina pobijediti.Kome danas treba istina?

(четвртак, 28. јан 2010, 19:30) - anonymous [нерегистровани]

Srbin

Tako se brani srpski narod a pravda ce pokazati svoje.O Doktoru Seselju ni reci koji je dokazao u unakrsnom ispitivanju svedoka da tuzilastvo podplacije svedoke.
Seselj ce ih rasturiti i dokazati da nije kriv. Izgledi su veliki da se oslobodi.