Суђење Караџићу одложено за уторак

Бивши лидер босанских Срба Радован Караџић није се појавио у судници Хашког трибунала. Судско веће одложило почетак процеса за уторак. Тужилаштво тражи да се бившем лидеру босанских Срба наметне бранилац.

Председавајући судија О-гон Квон, констатујући да Караџић није у судници, потом је прекинуо заседање, заказавши за уторак нову расправу на којој ће, како је наговестио, тужиоци дати уводну реч. "Захтеваћемо од Караџића да буде присутан", додао је судија.

Тужилаштво Хашког трибунала затражило је од судског већа да наметне Караџићу браниоца, оптуженом за геноцид у БиХ.

Представнице удружења Мајке Сребренице, присутне на галерији суднице, ту одлуку су пропратиле гласним изливима незадовољства.

Судија Квон рекао је на почетку заседања да је претресно веће позвало оптуженог, писмом упућеним 22. октобра, да преиспита своју одлуку, али да је Караџић то одбио да учини.

Писмом, које је судија Квон делимично прочитао у судници, веће је упозорило Караџића да може протумачити да се одрекао права да присуствује процесу, те му наметнути браниоца ако настави да опструише процес.

Према речима судије, Караџић је 23. октобра одговорио писмом у којем је остао при ставу да неће учествовату у суђењу, ако му не буде одобрено додатно време за припрему.

Тужилаштво: Караџић блокира суђење

Тужитељка Хилдегард Ерц - Рецлаф оценила је да Караџић "блокира суђење" тиме што се није појавио у судници, зато што процес не може почети без његовог заступника.

Ерц-Рецлаф је затражила стога да Караџићу буде наметнут бранилац и подсетила да су и претресно и апелационо веће Трибунала одбили Караџићев захтев да процес буде одложен, после чега је оптужени узео себи за право да сам одлучује када ће суђење почети.

Судија Квон назначио је, међутим, да је Караџић у свом писму навео да неће бојкотовати суђење.

Поред председавајућег Квона из Јужне Кореје, у претресном већу су још судије Хауард Морисон из Велике Британије и Мелвил Берд из Тринидада и Тобага. Резервни судија је Флавија Латанци из Италије.

Караџић је у две тачке оптужен за геноцид над несрбима у Сребреници и још седам босанских општина, а у преосталих девет тачака за прогон, истребљење, убиства, депортације, нехумана дела, терорисање и незаконите нападе на цивиле и узимање међународних талаца током рата у БиХ 1992-95. године.

Оптужница против Караџића усредсређена је на етничко чишћење Муслимана и Хрвата широм БиХ 1992-95; кампању терора против цивила током опсаде Сарајева у истом периоду; узимање УН особља за таоце у мају и јуну 1995, те геноцид у Сребреници у јулу 1995. године.

Главни тужилац Серж Брамерц најавио је прошле недеље да ће доказе против Караџића изводити хронолошким редоследом, почевши од злочина почињених у Сарајеву.

Одлуку да бојкотује почетак процеса, Караџић је прошлог четвртка образложио тврдњом да није имао довољно времена да се припреми за процес.

Караџић је раније наговестио да би за суђење био спреман у мају или јуну идуће године, али је Трибунал одбио његов захтев за одлагање, утврђујући да је 15 месеци било довољно за припрему процеса.

Имунитет (не)штити Караџића

Од када се, крајем јула прошле године, нашао у притвору у Схевенингену, Караџић је тврдио и да Трибунал нема право да му суди због имунитета који му је у лето 1996. године наводно гарантовао тадашњи изасланик САД Ричард Холбурк.

Трибунал је одбацио његов захтев за обуставу поступка, утврђујући да имунитет пред судом не би имао никакву важност, све и да је доказано да га је Холбрук обећао.

Караџић је недавно од Савета безбедности УН тражио да "спречи суђење" резолуцијом заснованом на његовом наводном споразуму са Холбруком.

Поред геноцида над муслиманима у Сребреници систематским убијањем око 7.000 мушкараца, Караџићу се оптужницом на терет ставља и геноцид над Муслиманима и Хрватима у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник.

Намеру да потпуно или делимично униште муслимане и Хрвате као етничке групе у тим општинама, Караџић и други учесници у злочиначком подухвату остваривали су, по оптужници, прогоном, убиствима и незаконитим притварањем под нехуманим условима хиљада несрба.

Прву оптужницу против Караџића, Трибунал је подигао 1995. године. Караџић је, како су објавиле власти Србије, ухапшен 21. јула прошле године у Београду, међутим, Караџић тврди да су га непознате особе ухапсила 18. јула и три дана држале на непознатом месту, пре него што је био изведен пред истражног судију.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(уторак, 27. окт 2009, 02:44) - Pravoslavac@Sidnej [нерегистровани]

Zapadno izvestavanje

Upravo sam video izvestaj na TV o sudjenju koji je potvrdio vas komentar. Uz prikazivanje slika iz gradjanskog rata u Bosni, ponavljaju kako Karadzic opstruise rad suda, bez ijedne reci o razlozima zasto je odlucio da se ne pojavljuje sudnici. Za nas koji zivimo na zapadu nista novo sto se tice izvestaja o Srbima, samo par primera: sahrana u Sarajevu za vreme rata, covek nosi krst ispred povorke a reporter kaze, citiram" sahrana muslimana koga su ubili Srbi"; slika zene koju guraju u kolicima u Hrvatskoj, podnaslov "proterani Hrvati od strane Srba", ispostavilo se obrnuto proterani Srbi iz Z.Slavonije; slika mladog para na mostu, ubijenih kada su pokusali da pobegnu iz Sarajeva na Srpsku stranu a reporter kaze" ubijeni od Srpskih snajperista" a u isto vreme Srpski specijalci rizikuju svoje zivote da izvuku tela sa mosta; prikazuju rusenje mosta u Mostaru i pogadjate ko to radi, pa naravno Srbi i bezbroj drugih primera. Zasto ovo pisem? Ne zbog nas koji zivimo na zapadu nego zbog vas koji ne zivite da bi ste prestali da verujete u dobre namere ,iskrenost i objektivnost zapada. Karadzic je osudjen i pre sudjenja i on ce iz Haga da izadje ili sa nogama prvo napolje ili u neki zatvor u kome ce i da umre. Na nama je da strpljivo i mudro sacekamo bolja geopoliticka vremena i da se ne posipamo pepelom kao sto zapad zahteva od nas.Pozdrav iz Sidneja.

(понедељак, 26. окт 2009, 18:59) - anonymous [нерегистровани]

Sudjenje

Sve ovo sto Karadzic radi ide na stetu srba u RS pa mozda i Srbije. Apsolutno ne podrzavam njegov nacin nastupanja na ovom sudjenju. A oni koji ga podrzavaju su u velikoj zabludi. Pozdrav......bijeljinac

(понедељак, 26. окт 2009, 18:52) - anonymous [нерегистровани]

Кадија те тужи...


Pa ti kao apsolvent trebala bi znati za sta je Karadzic sve optuzen,pa i tih "milion" predmeta ga terete....zamisli samo "milion" i sta treba on da pripremi kad 80%ove zemaljske kugle zna za Karadzica , na kraju krajeva da nije kriv nebi se krio 12 godina nego bi kao i mnogi drugi dobrovoljno otisao u Hag a sada on trazi vremena da se brani svestan da se ne moze odbraniti.Sa nikojim sudom se nije dobro poigravati ako si optuzenik banjalucanko.

(понедељак, 26. окт 2009, 17:00) - anonymous [нерегистровани]

na zapadu nista novo

Slucaj karadzic ponovo je postao tema broj 1 svih zapadnih medija. Pogledajte samo britanske sajtove, sve sam Radovan Karadzic! Nadam se da ce se ovaj cirkus zavrsiti, a da ce nas konacno u svetu, na zapadu predstavljati normalini ljudi cija su dostignuca u najpozitivnijem smislu vredna pomena na tom zapadu!

(понедељак, 26. окт 2009, 16:43) - Бањалучанка [нерегистровани]

Пожурили су! Зашто?

Ово је заиста премало времена. Као апсолвент правног факултета знам колико је потребно да се један обичан предмет припреми, а поготово овако велики. Преко милион докумената је достављено одбрани, они за ових пар дана од када је оптужница потврђена нису могли ни да прочитају тако нешто, а за припрему је потребно најмање неколико мјесеци. Право је питање зашто им се тако жури када је Шешељ нпр. годинама чекао на почетак суђења... Ово је историјски процес, многе контроверзе ће да се открију. Мислим да се управо тога и плаше. Врло је алармантно што су у новој оптужници, наводно скраћеној, изостављени догађаји попут Маркала нпр. Мислим да је то велика грешка Караџићеве одбране која је мјесецима уназад понављала праву истину о Маркалама и дала до знања Тужилаштву, на неки начин, да то избаци. Мислим да је грешка и то што су документи које Радован тражи од различитих земаља објављивани у медијима. И то је на неки начин помоћ Тужилаштву, којем се унапријед откривају докази одбране. Тактика је врло важна. Без обзира што ће бити јако тешко, морам да кажем да сам оптимиста. Вријеме је да се коло среће, јер и то је такође важно, окрене у нашу корист!

(понедељак, 26. окт 2009, 15:15) - Марко [нерегистровани]

Кадија те тужи...

...кадија ти суди.

(понедељак, 26. окт 2009, 14:26) - anonymous [нерегистровани]

Izvrtanje konteksta

BBC, i ostali zapadni mediji putem svojih razglasa nastavljaju sa izvrtanjem istine i predstavljaju je na način koji njima odgovara. Tipičan tekst kod engleza je ..."Dr. Radovan Karadžić ima istu taktiku kao i S. Milošević...itd." Prvo što se može naravno primetiti je da se može reći i da tužilaštvo ima istu taktiku protiv Karadžića kao i protiv Miloševića!!! Ne određuje pravila suda Karadžić niti pok. Milošević. Nije tužilaštvo zatvorenik već Karadžić. Zašto engleski-anglosaksonski i germanski mediji ne kažu da tužilaštvo ima taktiku protiv Karadžića kao i protiv Miloševića - a to je zatrpavanje optuženog i njegovog tima sa brdima predmeta koje zdrav razum ne može da pojmi, što za posledicu, prema scenariju tužilaštva, može da ima samo dva ishoda: optuženi je u nemogućnosti da se brani uopšte ili će da umre. Kažu neki izvori da je oko milion predmeta tužilaštva dostavljeno Karadžiću. Pa da čovek samo broji do milion on će da umre!!! Tužba tužilaštva je uvreda za zdrav razum i pravo uopšte.