Одбачен део оптужнице против Караџића

Трибунал одбацио тачку оптужнице против Радована Караџића која се односи на геноцид у седам општина у БиХ, изузев Сребренице. Судско веће потврдило да постоји довољно доказа за осталих десет тачака оптужнице.

Хашки трибунал одбио је захтев бившег председника Републике Српске Радована Караџића да буде ослобођен на половини суђења, пошто је утврђено да су тужиоци извели довољно доказа против њега за десет тачака оптужнице. Међутим, Трибунал одбацио тачку оптужнице против Караџића која се односи на геноцид над Муслиманима и Хрватима у седам општина у БиХ, осим Сребренице.

Саопштавајући одлуку, председавајући судија О-Гон Квон рекао је да докази које су предочили тужиоци нису довољни за доказивање тачке оптужнице да су снаге босанских Срба у општинама Братунац, Фоча, Кључ, Приједор, Сански Мост, Власеница и Зворник покушале да Муслимане и Хрвате "униште у потпуности или делимично као етничке групе", што је услов за геноцид, иако има довољно доказа да су у тим општинама починиле истребљење и прогон несрба.

Расправно веће утврдило је да је тужилаштво, у недавно окончаном доказном поступку, поднело довољно доказа по свим другим тачкама оптужнице, укључујући и за геноцид у Сребреници, на основу којих би, уколико би били прихваћени, Караџић могао бити осуђен.

Расправно веће је то утврдило примењујући, у складу са правилима суда, најповољнији критеријум процене доказа за тужилаштво у овој фази поступка, пре него што саслуша доказе Караџићеве одбране.

Суђење ће, после данашње одлуке судија, бити настављено доказним поступком Караџићеве одбране, који ће почети 16. октобра.

Караџић, који се брани сам, пре данашње одлуке, био је оптужен за геноцид над више од 7.000 Муслимана у Сребреници и за геноцид над несрбима у још седам босанских општина, прогон Муслимана и Хрвата широм БиХ, терорисање становништва Сарајева кампањом артиљеријских и снајперских напада и узимање "плавих шлемова" УН за таоце, 1992–95.

У 11 тачака, Караџић се оптужницом теретио за геноцид, прогон, истребљење, убиства, депортацију, нехумана дела, терорисање, незаконите нападе на цивиле и узимање талаца.

Председавајући судија О-Гон Квон рекао је да је веће утврдило да је тужилаштво извело довољно доказа на основу којих би, уколико би били прихваћени, разумни пресудитељ могао закључити да су све те злочине, изузев геноцида изван Сребренице, починиле оружане снаге босанских Срба, под врховном командом Радована Караџића.

Према данашњој одлуци, на основу изведених доказа оптужбе могло би се закључити и да је постојао удружени злочиначки подухват, на челу с Караџићем, чији је крајњи циљ било трајно и насилно уклањање несрпског становништва са великог дела територије БиХ, на којем је вођство босанских Срба намеравало да створи сопствену државу.

"Расправно веће утврдило је да би на основу предочених доказа тужилаштва, уколико би били прихваћени, разумни проценитељ чињеница могао закључити, ван сваке сумње, да су снаге босанских Срба починиле геноцид над муслиманским цивилима у Сребреници", рекао је судија О-Гон Квон.

"Геноцидна намера вођства босанских Срба да потпуно или делимично уништи сребреничке Муслимане могла би се, на основу предочених доказа, извести из систематске природе злочина и броја жртава", нагласио је судија О-Гон Квон, подвлачећи да су српске снаге покушале да убију сваког војно способног Муслимана.

Одбацујући Караџићеву тврдњу да Војска Републике Српске није држала Сарајево у опсади, нити терорисала становништво дуготрајним неселективним гранатирањем и снајперисањем, судија О-Гон Квон рекао је да обиље доказа тужилаштва указује да је ВРС, под Караџићевом врховном командом, од пролећа 1992. до јесени 1995. године, подвргавао цивиле "терору", масовно их убијајући у незаконитим нападима насумичном ватром артиљерије и снајпера.

Суђење Караџићу почело је крајем октобра 2009. године, али је тужилаштво првог сведока пред судије извело тек средином априла 2010. године.

Током доказног поступка тужиоци су пред судије извели укупно 195 сведока, док су бројна друга сведочења у спис увели у писаном облику.

Прву оптужницу против Караџића, Трибунал је поднео крајем јула 1995. године, али је он остао на слободи до 21. јула 2008. године када су га у Београду ухапсиле власти Србије и затим изручиле у Хаг.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 29. јун 2012, 15:35) - anonymous [нерегистровани]

Re@Bosnjak

To je ziva istina

(петак, 29. јун 2012, 04:16) - anonymous [нерегистровани]

Re@Bosnjak

pa ne moraju se ni srbi ni hrvati pojedinacno izjasnjavati kao bosnjaci ali to jesu ,a sada je druga stvar sto neko misli ,kao ti,da su bosnjaci samo muslimani a nisi u pravu.

(четвртак, 28. јун 2012, 19:22) - anonymous [нерегистровани]

za neupucene

Nije mi jasno,zasto neko ima potrebu da komentarise prilike u BiH, a da pri tome
uopste ne uvazava neke osnovne cinjenice.
Pitajte bilo kog Srbina iz Republike srpske
da li se oseca Bosnjakom.
Pojam Bosnjak je postao aktuelan pocetkom devedesetih godina prosloga veka.

(четвртак, 28. јун 2012, 18:49) - anonymous [нерегистровани]

netacno

Molim Vas,ovo nije nikakav jezik mrznje o cemu pisem vec cinjenica i to istorijska koja moze lako da se proveri. U sustini Bosnjaci ne postoje. Postoje Hrvati ili Srbi muslimanske veroispovesti na teritoriji Bosne i Hercegovine,a ako bas hocemo da ih zovemo drugacije onda bi trebalo da se svi narodi sa tog podrucja nazivaju Bosnohercegovci. Ovde je problem sto je neko zarad politickih interesa izmislio nepostojecu naciju,jos u vreme Tita posle 1945.pa i ranije. Sada imamo paradaoks da se Muslimani sa podrucja Sandzaka u Srbiji pocinju zvati Bosnjacima samo zato sto su muslimanske veroispovesti. Da li to znaci da se svi Muslimani u svetu trebaju sada zvati Bosnjacima? Ime Bosnjak uvedeno je 90-ih da bi se sprecilo eventualno cepanje Bosne i Hercegovine izmedju Hrvtske i Srbije.Dakle jedina i prava istorijska istina je da u Bosni i Hercegovini imamo Hrvate katolicke veroispovesti,Hrvate koji su presli na Islam tokom istorije,Srbe koji su pravoslavne veroispovesti i Srbe koji su tokom istorije presli na Islam. I od stanovnistva koje je preslo na Islam stvorena je vestacki i politicki nova nacija.To se apsolutno moze dokazati. I zato je rat u Bosni i Hercegovini bio jedna od najvecih gluposti na ovim prostorima jer tu je zaista "brat udario na brata" samo zbog razlicite vere.

(четвртак, 28. јун 2012, 18:36) - Goran Suvajlo [нерегистровани]

Bosnjak

Pa evo ja sam rodjen u Bosni ali se uopste ne osecam kao bosnjak.To je za mene uvreda .Jednostavno iz razloga sto su bosnjeci striktno muslimanii tacka.necete vi naci ni jednog Hrvata ili Srbina iz bosne koji se izjasnjava kao bosnjak.I jos nesto to je jedini narod na svetu koga je stid da kaze koje je veroispovesti.Meni je ponos da kazem da sam Srbin ali njima je uvreda da su muslimani i kad oni to shvate jednog dana mozda i ta bosna zazivi normalnim zivotom kao nekad

(четвртак, 28. јун 2012, 17:58) - anonymous [нерегистровани]

Re@ ...

gospodine ili gospodjo,gospodjice Bosnjaci su svi koji zive u Bosni , mada neko misli da je bosnjak samo musliman sto nije tacno.

(четвртак, 28. јун 2012, 15:09) - anonymous [нерегистровани]

...

Ne verujem da se u haškim dokumentima koristi ime Muslimani. Ti ljudi sebe zovu Bošnjacima. Ne vidim da ima prepreke da se to poštuje.