Читај ми!

Одлуке Сабора СПЦ

Сабор СПЦ изабрао три нова члана Светог Синода, основане су нове епархије, а обављена је и арондација постојећих. Сабор расправљао и о организовању прославе 1.700 година Миланског едикта.

Радни део Сабора Српске православне цркве, током кога је донет низ одлука о животу цркве у земљи и дијаспори, завршен је данас, изјавио је епископ бачки Иринеј.

"Чланови Сабора су на заседању које је трајало од 14. маја, изабрали три нова члана Светог Синода, основане су нове епархије, а обављена је и арондација (прерасподела) постојећих", рекао је новинарима у Патријаршији владика Иринеј бачки, који је и портпарол Сабора.

Према речима владике Иринеја, Сабор је расправљао и о организовању прославе 1.700 година Миланског едикта и стицања слободе исповести хришћанске вере.

Нови чланови Синода су епископи Василије сремски, шумадијски Јован и будимљанско-никшићки Јоаникије. Једини реизабран члан Синода, којим иначе председава патријарх српски, је владика бачки Иринеј.

Управљање Нишком епархијом поверено је викарном епископу диоклијском Јовану, досадашњем викарном епископу митороплита Амфилохија и настојатељу манастира Острог. На место владике у новоосновној Крушевачкој епархији постављен је јерођакон Давид Перовић, доцент Богословског факултета.

Према речима Иринеја, Сабор је донео одлуку да послове администратора нове епархије за простор Јужне и Средње Америке, са седиштем у Буенос Ајресу, привремено обавља митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Слично решење примењено је и за Епархију швајцарско-аустријску са седиштем у Бечу на чијем челу ће у наредних годину дана бити владика бачки.

"Сабор је изабрао и два викарна епископа да помажу патријарху Иринеју - архиепископу пећком и митрополиту београдско-карловачком", рекао је портпарол Сабора.

"Протосинђел Јован Ћулибрк ће као нови викарни епископ липљански заступати патријарха у Пећкој Патријаршији и пред међународном заједницом на Косову и Метохији", рекао је владика Иринеј, а други који ће му помагати биће архимандрит Андреј из Манастира Ковиљ - викарни
епископ ремезијански.

Сабор је одлучио и да се митрополиту дабро-босанском Николају, коме према речима владике Иринеја здравље попушта, додели испомоћ и да то буде епископ захумско-херцеговачки Григорије.

Портпарол је рекао да ће Сабор сутра бити завршен седницом на којој ће бити усвојени закључици. Додао је да ће Сабор након тога издати саопштење.

број коментара 0 Пошаљи коментар