Муке по мајкама

Већина мајки каже да је тешко остварити се у улози родитеља, јер највећи проблеми који прате мајчинство су недостатак новца, подршка околине, дуго одсуство оца из куће и то што се тешко запошљавају. Све то је још теже самохраним мајкама.

Ангелина Радуловић је недавно добила треће дете. Са троје деце сналази се готово сама, јер јој је муж по цео дан на послу. Ипак, сматра да финансије нису највећи проблем једне мајке.

"Као да код нас друштво није наклоњено родитељима. Често када причам са пријатељима кажем да су родитељи грађани другог реда, по многим питањима. Као трудници вам не устају у превозу, у редовима вас гледају попреко, на порођају можете да доживите све и свашта, све то вас негде демотивише као родитеља", објашњава Радуловићева.

Истраживања организације "Сачувајмо децу" показују да је Србија на дну лествице по условима за мајчинство. 

"Сасвим је јасно да се младе мајке суочавају са много проблема. Од оног о чему већ сви говоримо, а то је да приликом запошљавања оне добијају питања да ли намеравају уопште да рађају, до тога да за време породиљског одсуства заправо бивају распоређене на мање плаћена и нижа радна места", изјавила је Невена Петрушић, повереница за заштиту равноправности.

Стручњаци кажу да би то питање системски требало да решава држава. Нека законска решења већ постоје, као то да отац детета може да узме одуство са посла и брине о беби, али ретко који користи ту могућност.

"Жена је та од које се очекује да ће бринути о детету у сваком тренутку. Њено је да се брине трудноћи, да се породи, да буде код куће за време одсуства у случају да је запослена, и да, када се дете разболи, она буде та која ће бити са њим", каже Бојана Селаковић из Удружења "Родитељ".

Породица у Србији у просеку има једно дете. Демографи прогнозирају да ће се 2050. године број становика смањити за милон и по, тачније, за петину. У просеку, 1956. године, жена је имала двоје деце.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(уторак, 19. јул 2011, 11:59) - anonymous [нерегистровани]

Drustvo/auslanderi

Neverovatno, ali kako ste se za SAMO tri godine "possvabili" to je neverovatno! Ono sto ima u Nemackoj trazite i u Srbiji??? Sto se tice tramvaja i autobusa sa time se slazem, ali da vam je to TOLIKI problem, jer ste do pre tri godine i sami to dozivljavali kao "normalno"...Vi ste neverovatni! Kako ste se brzo navikli na "bolje"!

(понедељак, 18. јул 2011, 15:02) - anonymous [нерегистровани]

Drustvo

Zelim da vam prenesem svoje iskustvo. Mi smo auslenderi u Nemackoj i imamo cetvoro dece. Zivimo u predgradju i putujemo tramvajem.Svi nas pozdravljaju, cestitaju, stariji navode imena svojih unuka,mladji ustupaju mesto, pevaju sa decom, igraju se czik...Dosli smo u svoju otadzbinu. Posto smo "napolju" samo tri godine, deca odlicno govore srpski. U autobusu nas gledaju popreko. Pitaju koliko nas je.Psuju govore:bozemesacuvaj. Niko ne uspupa mesto, za kolica nema mesta, vozac ne izlazi da nam pomogne, ulazimo u Mc nema bombonicauzimamo hepimil, unutra igracka svetsko prvenstvo koje je proslo pre sest meseci nepotpuno,krs koji se nije prodao u nemackoj. Moja mama place sto sam zavrsavala fakultet ako cu samo decu da radjam, deda moli sina da to vise ne radi(da ne radja sirotinju)..Igraliste popriste razgovora demolirano...ispod klupice spric i igla....NA kraju: Dobro je da upste ima u Srbiji dece

(понедељак, 18. јул 2011, 09:36) - keva [нерегистровани]

Delo a ne rec

Drzava treba da zastiti majke..ali ne recima nego delima,zakonski.Sramne precutne klauzule u ugovorima takozvanih drustveno odgovornih kompanija treba slobodno i ostro zakonski odbaciti...To je jedan od nacina da Srbijom u sledecim par decenija seta vise dece nego penzionera....Zakonom zastitite majke pa ce te resiti belu kugu..Majkama trojki,cetvorki...nacionalne penzije...Ulazimo u nasu decu i zastitimo budece majke....

(понедељак, 18. јул 2011, 09:19) - anonymous [нерегистровани]

Majke u Srbiji

(ne sve, ali mnoge, bar one koje vole svoju decu i misle na njihovu buducnost) su zrtve konzervativnog vaspitanja i kojecega sto se jos povlaci po tome drustvu, koje, na zalost moram reci nije prosveceno. Nije dovoljno dobiti diplomu nekog fakulteta, treba obrazovati dusu i obraz. Evo primera iz usputnog razgovora jednog pravnika: "Nisam mogao verovati, pa on se jos uvek stidi." A ja nisam mogla verovati, koja hladnoca i suvo neznanje o zivotu.